1. Join Now

    AVForums.com uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Very low speach on some AVI files

Discussion in 'Microsoft Windows' started by dUnKle, Jul 15, 2005.

  1. dUnKle

    dUnKle
    Well-known Member

    Joined:
    Jan 1, 2001
    Messages:
    13,476
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Ratings:
    +1,409
    Im watching some AVI files using my Video - the first where very good but just come across two which have very, very low dialouge

    Its strange as these are actually bigger files than the first that I watched and seem more dynamic - almost as if 5.1 but the speach is just so hard to hear

    what could the problem be
     
  2. lisag

    lisag
    Well-known Member

    Joined:
    Jul 14, 2004
    Messages:
    5,676
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    106
    Location:
    Essex
    Ratings:
    +333
    Do you know how the audio is encoded - is it mp3 or Ac3?
    If its Ac3 try upgrading the ac3 codec, you may also be able to amplify the voulme within the codec settings.
     
  3. dUnKle

    dUnKle
    Well-known Member

    Joined:
    Jan 1, 2001
    Messages:
    13,476
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Ratings:
    +1,409
    looking it would seem to be ac3

    what codec do i need
     
  4. lisag

    lisag
    Well-known Member

    Joined:
    Jul 14, 2004
    Messages:
    5,676
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    106
    Location:
    Essex
    Ratings:
    +333
  5. dUnKle

    dUnKle
    Well-known Member

    Joined:
    Jan 1, 2001
    Messages:
    13,476
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Ratings:
    +1,409
    thank you

    works a treat
     
  6. dUnKle

    dUnKle
    Well-known Member

    Joined:
    Jan 1, 2001
    Messages:
    13,476
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Ratings:
    +1,409
    Just got hold of some AVI files which are said to be in 5.1 surround sound

    However they dont play as such under MCE - just detected as 2Ch by the amp

    Can this be solved
     
  7. lisag

    lisag
    Well-known Member

    Joined:
    Jul 14, 2004
    Messages:
    5,676
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    106
    Location:
    Essex
    Ratings:
    +333
    AC3 can also be 2 channel, have you tried G Spot to identify exactly how the file is encoded?
     
  8. dUnKle

    dUnKle
    Well-known Member

    Joined:
    Jan 1, 2001
    Messages:
    13,476
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Ratings:
    +1,409
    Blimey - note to self careful on results when you google gspot

    Anyway - the file in question is listed as

    ac3 - 448kbs (6ch)

    but only shows as 2CH when playing

    What am I missing
     
  9. lisag

    lisag
    Well-known Member

    Joined:
    Jul 14, 2004
    Messages:
    5,676
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    106
    Location:
    Essex
    Ratings:
    +333
    oh, hmmm, not sure - all I can suggest is to check that ac3 filter is set up correctly?
     
  10. dUnKle

    dUnKle
    Well-known Member

    Joined:
    Jan 1, 2001
    Messages:
    13,476
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Ratings:
    +1,409
    I think it is - will have to play about
     

Share This Page

Loading...