1. Join Now

    AVForums.com uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

UK GT4 and 1080i HI-DEF ???

Discussion in 'Nintendo Forums' started by jerkyboy, Mar 1, 2005.

  1. jerkyboy

    jerkyboy
    Guest

    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Ratings:
    +0
    Does anyone know if the UK version of GT4 supports 720p and 1080i HI-DEF.

    Its in the Jap and USA versions, so hopefully they have kept it in the UK release.
     
  2. Malone

    Malone
    Active Member

    Joined:
    Mar 12, 2001
    Messages:
    1,857
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    51
    Location:
    Ilkeston,Derby
    Ratings:
    +71
    I cant back this up with guaranteed info but I have read that because of our PAL 50 hz they cannot have hi def.

    Try this website for a fair bit of info.

    Matt
     
  3. w3dal

    w3dal
    Well-known Member

    Joined:
    Aug 4, 2002
    Messages:
    4,801
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Location:
    Chelmsford, Essex
    Ratings:
    +509
    cant wait to get this game.....

    release date is next Friday isnt it??

    Best price on-line i have found is £28.99 delivered

    Dal
     
  4. Wilt

    Wilt
    Member

    Joined:
    May 13, 2004
    Messages:
    1,019
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Mitcham, Surrey
    Ratings:
    +30
    Out next Wednesday according to HMV, Amazon and Game websites. Does anyone now if it will have a progressive scan option?

    Wil
     
  5. Dean

    Dean
    Well-known Member

    Joined:
    Jun 20, 2003
    Messages:
    2,655
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    86
    Location:
    London
    Ratings:
    +179
    Hmmm may have to get one of those racing wheels when i get this next week :D
     
  6. CAS FAN

    CAS FAN
    Moderator

    Joined:
    Nov 24, 2003
    Messages:
    34,512
    Products Owned:
    1
    Products Wanted:
    1
    Trophy Points:
    167
    Location:
    The Wheldon Road end!
    Ratings:
    +7,730
    Got the NTSC version and the 1080i output is nice (but for some reason not as sharp as the X-Box output on 1080i games). The graphics are also flawed with ghost cars going all stripey blue. My PJ outputs 1080i fine via the X-Box so I know it's not that causing the problem.

    Not sure about the PAL version having 1080i but my guess is that it won't as they always seem to leave out the PAL areas when HD is concerned.

    The game itself is average IMO and is let down by awful collision detection (you bounce off thin air or polythene strip barriers!) and dreadful AI. It's fun playing a mate just as GT3 was but essentially it's just a bigger and slightly nicer looking version of GT3 with a few gimmicks like Photo mode chucked in!

    Worth getting still but i'd much rather play PGR2 and Forza is looking much better IMO. Also GTR on the PC is supposed to be amazing, although very hard & realistic!

    Yes the wheels look superb (with their 900 degree steering) and should add a lot to the experience!
     
  7. geeWcee

    geeWcee
    Active Member

    Joined:
    Oct 27, 2003
    Messages:
    1,402
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    51
    Location:
    West Yorkshire
    Ratings:
    +25
    Hi guys, how do you get HD output from a PS2? I only just got one and havent even had time to try it out yet. Really looking forward to GT4.
    Is there a HD kit like the xbox one?
     
  8. danvitale

    danvitale
    Member

    Joined:
    Nov 18, 2004
    Messages:
    2,339
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    63
    Location:
    By The Sea
    Ratings:
    +114
    Yes theres a component AV kit thats available on ebay for £6 (just search for "PS2 component").

    Ill be buying one.. I think the UK GT4 Prologue had an option for 1080i so I cant see Sony removing the full versions 1080i option..
     
  9. harrisuk

    harrisuk
    Active Member

    Joined:
    Jan 24, 2003
    Messages:
    5,322
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    71
    Ratings:
    +58
    I dont think the high def feature will be available on the Pal version. I dont think any Pal PS2 titles support it.
     
  10. CAS FAN

    CAS FAN
    Moderator

    Joined:
    Nov 24, 2003
    Messages:
    34,512
    Products Owned:
    1
    Products Wanted:
    1
    Trophy Points:
    167
    Location:
    The Wheldon Road end!
    Ratings:
    +7,730
    The PS2 doesn't have a HD kit - you can get HD through a standard component lead. Quite a few PS2 games support 480p and a few support 1080i (ESPN Footie & GT4). For a list of HD games check here :thumbsup:
     
  11. harrisuk

    harrisuk
    Active Member

    Joined:
    Jan 24, 2003
    Messages:
    5,322
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    71
    Ratings:
    +58
    DO the pal versions of these games support it though ?
     
  12. CAS FAN

    CAS FAN
    Moderator

    Joined:
    Nov 24, 2003
    Messages:
    34,512
    Products Owned:
    1
    Products Wanted:
    1
    Trophy Points:
    167
    Location:
    The Wheldon Road end!
    Ratings:
    +7,730
    Yeah the picture is a similar improvement over RGB as you get between X-Box RGB to 480p. I don't see why the Pal versions wouldn't support it as they would have to produce another no Prog scan version of the game to make them not support it and that would cost more.
     
  13. Malone

    Malone
    Active Member

    Joined:
    Mar 12, 2001
    Messages:
    1,857
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    51
    Location:
    Ilkeston,Derby
    Ratings:
    +71
    My PJ supports 1368ish by err 960ish I think but I cannot display 1080i fopr some reason. Any ideas?

    Matt
     
  14. CAS FAN

    CAS FAN
    Moderator

    Joined:
    Nov 24, 2003
    Messages:
    34,512
    Products Owned:
    1
    Products Wanted:
    1
    Trophy Points:
    167
    Location:
    The Wheldon Road end!
    Ratings:
    +7,730
    Not sure why, which Sony PJ do you have? Does it say in the instructions that it supports 1080i (or 1125i which I think is the PAL alternative). My Epson displays the NTSC high def resolutions but the OSD shows them as PAL figures so that 480p (whilst output as 480p) is displayed in the OSD as 525p. If no prog scan is being output then it shows as 525i.
     
  15. Malone

    Malone
    Active Member

    Joined:
    Mar 12, 2001
    Messages:
    1,857
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    51
    Location:
    Ilkeston,Derby
    Ratings:
    +71
    I have the NTSC version of GT4 and the Pj is a Sony VW-11HT which I believe supports that resolution??

    Matt
     
  16. Malone

    Malone
    Active Member

    Joined:
    Mar 12, 2001
    Messages:
    1,857
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    51
    Location:
    Ilkeston,Derby
    Ratings:
    +71
    Compatibility: HDTV:
    1080i,720p
    EDTV/480p: Yes
    SDTV/480i: Yes
    Component Video: Yes

    According to this it does??

    I must be doing something wrong??

    Matt
     
  17. CAS FAN

    CAS FAN
    Moderator

    Joined:
    Nov 24, 2003
    Messages:
    34,512
    Products Owned:
    1
    Products Wanted:
    1
    Trophy Points:
    167
    Location:
    The Wheldon Road end!
    Ratings:
    +7,730
    So I take it you have the PS2 connected via component. If that is the case then all you need to do is go into the screen options (there are two widescreen TV's one with colour stripes & one without - select the without one) and there is a choice of 480p or 1080i as your resolutions. :thumbsup:
     
  18. Malone

    Malone
    Active Member

    Joined:
    Mar 12, 2001
    Messages:
    1,857
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    51
    Location:
    Ilkeston,Derby
    Ratings:
    +71
    Yep
    I dont have those selections on mine it reads the input and selects automatically but with 1080i I just get no pic?
    All i get is a selection of what type of input ie component/ DTVYPBR/Computer.

    Matt
     
  19. CAS FAN

    CAS FAN
    Moderator

    Joined:
    Nov 24, 2003
    Messages:
    34,512
    Products Owned:
    1
    Products Wanted:
    1
    Trophy Points:
    167
    Location:
    The Wheldon Road end!
    Ratings:
    +7,730
    I was referring to the screen settings in GT4 not the PJ itself. What happens when you select 1080i in GT4's screen settings? Are you saying that you've tried setting the game or the PJ to 1080i?

    Your PJ will only show a 1080i image if the PS2/game is outputting one so select it in the GT4 screen settings bit (which is what I was referring to with the 2 TV's).
     
  20. Malone

    Malone
    Active Member

    Joined:
    Mar 12, 2001
    Messages:
    1,857
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    51
    Location:
    Ilkeston,Derby
    Ratings:
    +71
    :oops: Sorry, yeah when I switch 1080i on the PS2 it goes blank. I cant remember the 2 TV's for interlaced and progressive in the PS2 menu, if I have left it on progressive that maybe why then??

    Matt
     
  21. The Sheriff

    The Sheriff
    Active Member

    Joined:
    Jan 2, 2003
    Messages:
    449
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    21
    Location:
    Goch, Germany
    Ratings:
    +6
    1080i is a resolution of 1920x1080 which i image is why its not working for you, cos you monitor doesn't support it. Unless i'm wrong on this of course.

    Nick
     
  22. danvitale

    danvitale
    Member

    Joined:
    Nov 18, 2004
    Messages:
    2,339
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    63
    Location:
    By The Sea
    Ratings:
    +114
    I think you might be wrong.. Ive got a Sharp LCD tv and that is 1366x768 and that runs 1080i.. so theres some downscaling that goes on somewhere there.. maybe the projector doesnt have downscaling functionality?
     
  23. CAS FAN

    CAS FAN
    Moderator

    Joined:
    Nov 24, 2003
    Messages:
    34,512
    Products Owned:
    1
    Products Wanted:
    1
    Trophy Points:
    167
    Location:
    The Wheldon Road end!
    Ratings:
    +7,730
    My PJ is 854 x 480 but can still display 720p & 1080i with downscaling. 720p is superb so it must have a pretty good scaler in it! :thumbsup:
     
  24. dUnKle

    dUnKle
    Well-known Member

    Joined:
    Jan 1, 2001
    Messages:
    13,378
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Ratings:
    +1,325
    Are you saying that the UK version DOES have the high def ?

    I have PS2 connected via the component cable to my plasma - dont seem to have the option on mine
     
  25. CAS FAN

    CAS FAN
    Moderator

    Joined:
    Nov 24, 2003
    Messages:
    34,512
    Products Owned:
    1
    Products Wanted:
    1
    Trophy Points:
    167
    Location:
    The Wheldon Road end!
    Ratings:
    +7,730
    My post is in relation to my PJ in general not GT4 - I only have the NTSC version of GT4.
     
  26. Malone

    Malone
    Active Member

    Joined:
    Mar 12, 2001
    Messages:
    1,857
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    51
    Location:
    Ilkeston,Derby
    Ratings:
    +71
    Not sure what I have done but switched it on that evening(after my post) and it clicked into 1080i no probs, and boy is it sharp :thumbsup: . Sorry Duncan, from what I've read no the UK doesnt support Hi Def, although a prob that the Jap and NTSC version had with shuddering graphics in normal resolution I am told has been sorted for the PAL release.

    Matt
     
  27. Mr Fujisawa

    Mr Fujisawa
    Active Member

    Joined:
    Dec 29, 2004
    Messages:
    336
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    21
    Ratings:
    +22
    i bought the game today thinking it would have 480p and 1080i like the ntsc release, and it doesnt.

    im gutted! now i need to think of an excuse to take it back
     
  28. Malone

    Malone
    Active Member

    Joined:
    Mar 12, 2001
    Messages:
    1,857
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    51
    Location:
    Ilkeston,Derby
    Ratings:
    +71
    You could always source a 2nd hand NTSC PS2 and a NTSC GT4, few being sold. I even saw one on the classifieds in the AV Forums!!

    Matt
     
  29. Mr Fujisawa

    Mr Fujisawa
    Active Member

    Joined:
    Dec 29, 2004
    Messages:
    336
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    21
    Ratings:
    +22
    my ps2 can play import games thats not the problem, it just sucks ive wasted £30
     
  30. CAS FAN

    CAS FAN
    Moderator

    Joined:
    Nov 24, 2003
    Messages:
    34,512
    Products Owned:
    1
    Products Wanted:
    1
    Trophy Points:
    167
    Location:
    The Wheldon Road end!
    Ratings:
    +7,730
    The 1080i isn't very good on GT4 anyway - you get horrible jaggies and the cars on the replays have blue lines through them. I have the NTSC version and to be nonest I find 480p better. Even 480p isn't vastly different from 480i on this game, which is odd as there's a massive difference in prog scan/Hi Def vs 480i thorugh my X-Box.

    I wouldn't get to hung up on the poor hi def output, the jerkyness on replays of the NTSC version has apparantly been fixed in the PAL version so it's 6 of 1 half a dozen of the other really.
     

Share This Page

Loading...