Question Sonos Arc issue using Apple TV and Panasonic Viera TV

greenhard76

Novice Member
Hi

i‘m hoping someone can help with the issue(s) outlined below as trying to go between potentially three different support companies in Sonos/Apple/Panasonic is proving difficult.

So I have myself a new Sonos Arc which has replaced Sonos Playbase as part of surround sound with sonos sub and two play ones.

My TV is a Panasonic Viera from 2017 with an Arc port (not eArc) on HDMI2. Model 58dx700b. My Sonos Arc is currently attached via hdmi not with the optical adapter.

I also use an Apple TV 4K on hdmi 1 port along with basic aerial into aerial tv point for freeview.

My issues are as follows.

1. Despite having reset everything notably the TV to factory settings and re attached the Arc, whilst I can get sound when using Apple TV I can only get the normal TV sound once I have switched input source to hdmi 2 for the Arc and switch back to TV source again. If I switch the TV off and come back to it half an hour later I have to repeat this. I did briefly try with optical adapter and didn’t have this issue but would ideally like to use hdmi. I have ensured that Viera link is on and home cinema is selected as speaker source under TV and hdmi settings.

2. The bigger issue is audio delay when using Dolby sound with Apple TV noticeably with speaking lip sync issues. It appears my TV hdmi and TV sound settings are auto/bitstream/pcm only. I cannot find an ‘off’ setting? If I play a Dolby sound film I know I cannot get atmos sound, but I do get Dolby digital 5.1. The sound quality is amazing apart from the audio delay. If I change my TV speaker settings to PCM the delay doesn’t appear, but the sound quality is very good rather than brilliant In terms of surround as Dolby 5.1 isn’t being outputted. If I change my TV sound setting to auto/bitstream I seem to get 5.1 (definitely on bitstream) but the audio delay. I think I’ve messed around and changed the apple tv matched content settings to both on and off but doesn’t seem to work or make any difference. I think this is an Apple TV only issue as freeview tv doesn’t have delay it would appear when I change audio settings to bitstream.

Can anybody help please?

thanks in advance
 

slay

Active Member
I have a 2011 Viera and the same Sonos setup as you, to get "Full Fat " Atmos, True HD etc I run the following setup, ShyHD+, Shield Pro, ATV4K feeding a HD Fury Vertex 2 in switch mode (you can get away with a cheap switch but not many support 18gbs so suffer audio dropouts, I went through 3 cheapies before I bought the Vertex 2 which also auto switches as the input changes automatically) The output of the Vertex 2 feeds a HDFury Arcana and this feeds the TV HDMI with video (and scales the output to 1080 as thats my TV's limit) the other output of the Arcans is EARC straight to the Sonos Arc for full audio support.. Works perfectly.
 

keithwiggins

Well-known Member
Hi

i‘m hoping someone can help with the issue(s) outlined below as trying to go between potentially three different support companies in Sonos/Apple/Panasonic is proving difficult.

So I have myself a new Sonos Arc which has replaced Sonos Playbase as part of surround sound with sonos sub and two play ones.

My TV is a Panasonic Viera from 2017 with an Arc port (not eArc) on HDMI2. Model 58dx700b. My Sonos Arc is currently attached via hdmi not with the optical adapter.

I also use an Apple TV 4K on hdmi 1 port along with basic aerial into aerial tv point for freeview.

My issues are as follows.

1. Despite having reset everything notably the TV to factory settings and re attached the Arc, whilst I can get sound when using Apple TV I can only get the normal TV sound once I have switched input source to hdmi 2 for the Arc and switch back to TV source again. If I switch the TV off and come back to it half an hour later I have to repeat this. I did briefly try with optical adapter and didn’t have this issue but would ideally like to use hdmi. I have ensured that Viera link is on and home cinema is selected as speaker source under TV and hdmi settings.

2. The bigger issue is audio delay when using Dolby sound with Apple TV noticeably with speaking lip sync issues. It appears my TV hdmi and TV sound settings are auto/bitstream/pcm only. I cannot find an ‘off’ setting? If I play a Dolby sound film I know I cannot get atmos sound, but I do get Dolby digital 5.1. The sound quality is amazing apart from the audio delay. If I change my TV speaker settings to PCM the delay doesn’t appear, but the sound quality is very good rather than brilliant In terms of surround as Dolby 5.1 isn’t being outputted. If I change my TV sound setting to auto/bitstream I seem to get 5.1 (definitely on bitstream) but the audio delay. I think I’ve messed around and changed the apple tv matched content settings to both on and off but doesn’t seem to work or make any difference. I think this is an Apple TV only issue as freeview tv doesn’t have delay it would appear when I change audio settings to bitstream.

Can anybody help please?

thanks in advance
its the usual handshake issues me thinks, have you tried:
swopping cables around.
turning off on the tv cec/vierralink. if not give that a try as often the tvs settings effect how external components read the signals.
 

The latest video from AVForums

Podcast: Samsung HW-Q800A Soundbar & Rotel Michi X3 Reviews + TV show and Movie News & Reviews
Subscribe to our YouTube channel
Support AVForums with Patreon

Top Bottom