PS3 Hard Disk Upgrade Limit

Discussion in 'Playstation Forums' started by max999, Sep 5, 2007.

  1. max999

    max999
    Standard Member

    Joined:
    Jan 11, 2007
    Messages:
    64
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    8
    Ratings:
    +2
    Does anybody know if there is a Gb limit to the size of 2.5" hard disk that can be used to replace the existing?

    Also, I see that 2.5" HDDs come in several different formfactors ie: 1/8 1/6 etc. which is compatible?

    thanks
     
  2. Usama

    Usama
    Well-known Member

    Joined:
    May 8, 2007
    Messages:
    6,477
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    133
    Location:
    Manchester
    Ratings:
    +386
  3. PygoShlee

    PygoShlee
    Active Member

    Joined:
    Feb 2, 2007
    Messages:
    2,306
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    66
    Ratings:
    +155
    Yeah I think aslong as it's 2.5" 5400rpm SATA then you can use it.

    Mine's a 120gb, I've half filled it up (got 68gb left) and thats with about 12 demos on it, and about 20 odd videos, and a good GB of music!

    Ash
     
  4. james.miller

    james.miller
    Well-known Member

    Joined:
    Dec 16, 2002
    Messages:
    2,616
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    86
    Ratings:
    +143
    highest ive used is a 500gb 3.5". highest you can use? current its 1tb ;)
     
  5. andrewrunagall

    andrewrunagall
    Active Member

    Joined:
    Sep 4, 2005
    Messages:
    1,162
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    51
    Location:
    Hadleigh, Essex
    Ratings:
    +63
    I take it that's external.
     
  6. Darth_terra

    Darth_terra
    Well-known Member

    Joined:
    Jan 13, 2006
    Messages:
    5,117
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Location:
    UK
    Ratings:
    +956
    Yeah that would be external you cant get internal 2.5" sata drives at that capacity yet..

    to answer the OP's question your only limited by what size drives are available ie as long as it's 2.5" 5400rpm SATA you can use it.
     
  7. james.miller

    james.miller
    Well-known Member

    Joined:
    Dec 16, 2002
    Messages:
    2,616
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    86
    Ratings:
    +143
    external drive on an adaptor. it acts as the internal drive. well, it *is* the internal drive, just external...lol. so im not limited by space, rotational speed or price :)
     
  8. Darth_terra

    Darth_terra
    Well-known Member

    Joined:
    Jan 13, 2006
    Messages:
    5,117
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Location:
    UK
    Ratings:
    +956
    That makes sense :D
     
  9. onkeh

    onkeh
    Well-known Member

    Joined:
    May 15, 2006
    Messages:
    2,441
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    83
    Location:
    London
    Ratings:
    +369
    Can't look pretty, though..
     
  10. Mickus

    Mickus
    Well-known Member

    Joined:
    Jul 11, 2005
    Messages:
    3,071
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    106
    Location:
    South East Kent
    Ratings:
    +332
    I'm considering upgrading my HDD soon. Can anyone who has previously done this confirm that when you run the backup prior to upgrading, some data won't get backed up. If so, what data won't get backed up?
     
  11. james.miller

    james.miller
    Well-known Member

    Joined:
    Dec 16, 2002
    Messages:
    2,616
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    86
    Ratings:
    +143
    [​IMG]

    :)
     
  12. psikey

    psikey
    Well-known Member

    Joined:
    Oct 5, 2005
    Messages:
    7,839
    Products Owned:
    3
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Location:
    South Yorkshire
    Ratings:
    +1,048
    Looks very neat to me :smashin:

    Where did you get the case & adapter?
     
  13. Mr THX

    Mr THX
    Active Member

    Joined:
    Nov 26, 2002
    Messages:
    1,309
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    51
    Location:
    Barnsley
    Ratings:
    +32
    Looks fine from here too.....

    I'm going for a 500Gb Western Dig Book type HD i think. Small enough to sit round the back of the PS3 in the AV rack. :thumbsup:
     
  14. Usama

    Usama
    Well-known Member

    Joined:
    May 8, 2007
    Messages:
    6,477
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    133
    Location:
    Manchester
    Ratings:
    +386
  15. Stringent

    Stringent
    Guest

    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Ratings:
    +0
    You can use a 7200rpm one as well if you like. I doubt you would see much performance increase over it though.
     
  16. Usama

    Usama
    Well-known Member

    Joined:
    May 8, 2007
    Messages:
    6,477
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    133
    Location:
    Manchester
    Ratings:
    +386
    Yep you can.
     
  17. Usama

    Usama
    Well-known Member

    Joined:
    May 8, 2007
    Messages:
    6,477
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    133
    Location:
    Manchester
    Ratings:
    +386
  18. micks_address

    micks_address
    Well-known Member

    Joined:
    Nov 29, 2001
    Messages:
    4,671
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Dublin
    Ratings:
    +239
  19. Usama

    Usama
    Well-known Member

    Joined:
    May 8, 2007
    Messages:
    6,477
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    133
    Location:
    Manchester
    Ratings:
    +386
    Yep it should work! ;)
     
  20. nbkicker33

    nbkicker33
    Active Member

    Joined:
    Aug 13, 2005
    Messages:
    1,287
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    48
    Ratings:
    +64
    do you need to backup data from old drive in ps3 to new hard drive, or can u just take old drive out, put new one in, then let ps3 format it and set it up, then just download all files onto it again??, looking to get a 160gb hard drive for my ps3, but not ordered a sata to usb convertor to connect drive upto ps3 first to copy files.
     
  21. Usama

    Usama
    Well-known Member

    Joined:
    May 8, 2007
    Messages:
    6,477
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    133
    Location:
    Manchester
    Ratings:
    +386
    What stuff have you got on your PS3?
     
  22. micks_address

    micks_address
    Well-known Member

    Joined:
    Nov 29, 2001
    Messages:
    4,671
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Dublin
    Ratings:
    +239
    Well i got the harddrive yesterday and borrowed a mates external drive to do the backup/restore.. longest part was backing up, took about 1.5 hours to backup 43gb onto disk.. the upgrade took less than ten minutes and then another 1.5 hours to restore everything.. everything worked great.. nice of Sony to make upgrading so easy :)

    should have lots of room now for music/video and games..

    Cheers,
    Mick

    Originally Posted by micks_address
    guys i should probably just search but can i ask would this drive be suitable for my ps3?

    Samsung SpinPoint M5 250GB 5400RPM SATA 2,5"

    http://www.komplett.ie/k/ki.aspx?sku=336007


    Cheers,
    Mick
     
  23. Usama

    Usama
    Well-known Member

    Joined:
    May 8, 2007
    Messages:
    6,477
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    133
    Location:
    Manchester
    Ratings:
    +386
    I did not have a external Hard Drive had to move my game saves to my 4GB PSP memory card (5 mins) then put my new one in (10 mins) then download all the stuff agin (4-5 days) ! :suicide:

    Now that it's in i have lot's of space! :D

    PS: Changed mine ages ago!

    Hard Drive: Western Digital Scorpio 250GB S150 5400RPM 8MB

    http://www.dabs.com/productview.asp...1&NavigationKey=11154,47250000,40970000,50473

    Was £117 :suicide: when i got it now £106.51 delivered! :thumbsup:
     

Share This Page

Loading...