1. Join Now

    AVForums.com uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Problem with my Denon 3805

Discussion in 'AV Receivers & Amplifiers' started by Mr_Wistles, Jun 7, 2004.

Tags:
  1. Mr_Wistles

    Mr_Wistles
    Distinguished Member

    Joined:
    Mar 11, 2004
    Messages:
    11,795
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Location:
    Essex
    Ratings:
    +2,955
    Right, I set this up at the weekend. My setup is as below

    Panny PW6
    Denon 2900 via component and digital coaxial to amp
    Denon 3805 component to vga to plasma
    Aegis Evo 3B

    Everything is working great apart for two things.

    1. My rear surrounds are not recognised by the amp. In the picture of the speaker setup on the amp it shows that they are there. However when I press T.Tone it sends the test signal to all my other speakers but the back two are silent. Now the thing which really confuses me is that in a film they are working :confused: Because of this I can not seem to get any 6.1 films to play the correct sound, only in 5.1.

    2. Secondly when I play DVD audios I get no sound at all. The picture is there but the sound is silent.

    I do not think the amp is broken just that I am doing something wrong. I have looked in the manual but there is no troubleshooting section.

    Hope someone can help.

    Thanks, Russ
     
  2. GAmbrose

    GAmbrose
    Active Member

    Joined:
    Jul 5, 2003
    Messages:
    824
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    28
    Location:
    Essex
    Ratings:
    +73
    Sorry if it seems like a stupid question, but are you connecting your DVD player using the Analogue multi channel inputs? I seem to think you can only listen to DVD Audio and SACD using that connection.

    Gary A
     
  3. Mr_Wistles

    Mr_Wistles
    Distinguished Member

    Joined:
    Mar 11, 2004
    Messages:
    11,795
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Location:
    Essex
    Ratings:
    +2,955
    No I am not. So I would just connect the normal L R on the dvd player to the amp ?.
     
  4. rscott4563

    rscott4563
    Standard Member

    Joined:
    Jan 21, 2003
    Messages:
    1,051
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Cumbria
    Ratings:
    +1
    Couple of things, the Aegis Evo 3B is it this one, if so isn't it a 5.1 speaker system? If so why is it your trying to get a 6.1 soundtrack to play instead of a 5.1 soundtrack?

    On your 3805 setup, do you have your rear speakers set to the SR/SL or RR/RL? They should be set as SR/SL as the rear right and left are for a 6.1/7.1 setup.

    For DVD-A you have to connnect to the 3805 using the analogue outputs of the 2900, that is the 5.1/6.1 outputs, not the stereo outputs.

    Cheers

    Ryan
     
  5. GAmbrose

    GAmbrose
    Active Member

    Joined:
    Jul 5, 2003
    Messages:
    824
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    28
    Location:
    Essex
    Ratings:
    +73
    No, if your DVD player does DVD Audio then it should have 6 analogue outputs on the back which need to be connected phono -> phono to the Amp's Multi Channel inputs.

    I believe that is the only way to listen to it.

    Gary A

    Edit - Beaten to it :)
     
  6. Mr_Wistles

    Mr_Wistles
    Distinguished Member

    Joined:
    Mar 11, 2004
    Messages:
    11,795
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Location:
    Essex
    Ratings:
    +2,955
    I paid for an extra set of backs to make it 7.1

    I am at work at the moment so cannot look but isn't the mic meant to auto set it all up?. When I use the mic it does not let out any sound, it does not appear to do anything.

    Where do I go to change the way the speakers are setup ?
     
  7. Mr_Wistles

    Mr_Wistles
    Distinguished Member

    Joined:
    Mar 11, 2004
    Messages:
    11,795
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Location:
    Essex
    Ratings:
    +2,955
    Ok thanks, I will have to buy a load of new leads. Now only the 7.1 problem :confused:
     
  8. Mr_Wistles

    Mr_Wistles
    Distinguished Member

    Joined:
    Mar 11, 2004
    Messages:
    11,795
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Location:
    Essex
    Ratings:
    +2,955
    Right, I am back home.

    Rscott, I cannot seem to find the menu you are talking about. Do you mean are they wired in correctly ?

    If I go to the speaker setup and select surround a, the normal surround L and R's work. If I change it to surround b. The two which would be numbers 6 and seven come on and the normal ones are silent, all looking good !! but when I select surround a and b only the normal surround l and r's work.

    http://www.avland.co.uk/denon/avr3805/rearlrg.jpg

    If you look at the above picture my speakers are all plugged in left to right. There are no speakers connected to the last two sections, is this correct?, they are for multi room are they not ?
     
  9. rscott4563

    rscott4563
    Standard Member

    Joined:
    Jan 21, 2003
    Messages:
    1,051
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Cumbria
    Ratings:
    +1
    I don't have a 3805 but I'm pretty sure with all amps that have the function, the surround A/B is for having two different types of surround speaker, one for AV and one for multichannel audio. Your surround speakers should be connected to Surround A, your rears should be connected to Surr.Back... Not Surround B...
     
  10. rscott4563

    rscott4563
    Standard Member

    Joined:
    Jan 21, 2003
    Messages:
    1,051
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Cumbria
    Ratings:
    +1
    To be honest all of this will be in the manual, so :rtfm:... :rolleyes: :laugh:
     
  11. Mr_Wistles

    Mr_Wistles
    Distinguished Member

    Joined:
    Mar 11, 2004
    Messages:
    11,795
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Location:
    Essex
    Ratings:
    +2,955
    Sorry, RTFM'd and you are indeed correct. The speakers were wired up wrong.

    Thanks for your help.

    Russell
     
  12. rscott4563

    rscott4563
    Standard Member

    Joined:
    Jan 21, 2003
    Messages:
    1,051
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Cumbria
    Ratings:
    +1
    No worries, glad you got it sorted :clap: :thumbsup:

    Ryan
     

Share This Page

Loading...