No subwoofer output or surround sound in windows

Discussion in 'Home Cinema Buying & Building' started by zippyandgeorge, Jan 28, 2014.

  1. zippyandgeorge

    zippyandgeorge
    Novice Member

    Joined:
    Jan 27, 2014
    Messages:
    5
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Ever regret buying something lol?



    I bought Sony STR-DH50, Tannoy 5.1 speakers and a Tannoy subwoofer. I bought it for my PC set up. I am using windows 8.1 and an Asus Xonar D2X sound card. I was struggling to get it all working in Windows. The shop I bought my equipment from do call out charges for £70($116). I had to bite the bullet and pay for them to come out.



    They guy came out and set it all up. He did the calibration and set it up in Windows. Everything was working as it should. When he left I was getting subwoofer output. When I ran a sourround sound 5.1 test mp3 all the sounds where coming out of the correct speakers. So when I ran the test mp3 when the woman says front left I heard her say that out of only the front left speaker, when she said centre I heard her say that out of only the centre speaker, when she said rear right I heard her say that out of only the rear right speaker etc.


    Then about 10 days later I noticed the speakers were still working and in the correct order but I was getting no subwoofer output. I was getting other problems in Windows so to rule out a Windows issue I reinstalled Windows.



    I have just ran the easy set up to recalibrate the receiver. I did not get asked my speaker pattern when doing the calibration? Is that because it does it automatically? When I did the calibration I heard all 5 speakers and the subwoofer.



    In Windows I am still not getting any subwoofer output and now my speaker pattern is messed up. Now when I run the test mp3



    Front right sound is coming out of the front right speaker as it should



    Front left sound is coming out of the front left speaker as it should



    Centre sound is coming out of both the front left and right speakers.



    Rear left sound is coming out of the front left speakers



    Rear right sound is coming out of the front right speakers.



    Have I done the calibration wrong? Should I have got asked my speaker pattern during the easy set up? My speaker pattern I am using is front left and right, centre, rear left and right.



    This is my subwoofer



    http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/560/jtxq.jpg



    I have the subwoofer plugged into the line in jack marked L and one of the two subwoofer outputs on the receiver.



    The crossover music dial is as far clockwise as it can be set



    The level av/lfv dial is at the mid point.



    This is my Asus sound card setting.



    http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/132/ll05.jpg



    Can anybody spot anything I have done wrong or not set right? As I have said I have had it all working ok and as it should.
     
  2. Gaspode_TWD

    Gaspode_TWD
    Active Member

    Joined:
    Jun 3, 2008
    Messages:
    721
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    31
    Location:
    Thame
    Ratings:
    +69
    I think you're using a digital output to the receiver? If so have you checked the setting on that to make sure it knows what to output (maybe it's been set to stereo?) Do you have any other sources that you can play to check that the receiver it behaving correctly?

    If you're using analogue outputs then this will be way off the mark.
     

Share This Page

Loading...