New SD card showed 2 gig then i formatted it....

Discussion in 'Photography Forums' started by jonnyv, Aug 8, 2006.

  1. jonnyv

    jonnyv
    Active Member

    Joined:
    Mar 31, 2002
    Messages:
    2,325
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    48
    Ratings:
    +59
    Just received a 2 gig SD card, bought for when i go on holiday in a couple of months.

    Put card in camera and it read that it was just short of 2 gig, then i remember the instruction book stating its best to format a memory card, so i did...

    Now it showing as just under 1gig!

    Im guessing my Ixus II camera wasnt expectionf there to be a 2 gig memory card.

    Can i get someone else to reformat it and will that give me the 2 gig back ?

    thanks
     
  2. h4rri

    h4rri
    Active Member

    Joined:
    Mar 22, 2006
    Messages:
    1,988
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    66
    Ratings:
    +159
    May be the limitations of the camera in that it can only format to 1Gb. Do you have a crad reader? If so format it in that and see if the camera writes past the 1Gb point without corruption.

    Might be worth a look on Google etc [the Ixus II is also called SD100] for card limitations.
     
  3. jonnyv

    jonnyv
    Active Member

    Joined:
    Mar 31, 2002
    Messages:
    2,325
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    48
    Ratings:
    +59
    Thanks for the quick reply. I dont have a card reader but may know someone who has one. will format it and see what happens.

    thanks
     
  4. jonnyv

    jonnyv
    Active Member

    Joined:
    Mar 31, 2002
    Messages:
    2,325
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    48
    Ratings:
    +59
    Just bought a card reader and tried to format the card in it. It shows up as 1 gig and wont seem to format to full size.

    Can anyone help!?




    thanks
     
  5. stevegreen

    stevegreen
    Well-known Member

    Joined:
    May 14, 2001
    Messages:
    8,746
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Location:
    in my Hymer
    Ratings:
    +921
    What make of SD card is it?
     
  6. jonnyv

    jonnyv
    Active Member

    Joined:
    Mar 31, 2002
    Messages:
    2,325
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    48
    Ratings:
    +59
    no it doesnt have a switch, just the lock switch.

    It started off as a 2gig card then i formatted it in my ixus II and it showed as 1gig, so i bought a card reader to format it back to 2 gig and it wont work.

    can anyone help?
     
  7. jonnyv

    jonnyv
    Active Member

    Joined:
    Mar 31, 2002
    Messages:
    2,325
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    48
    Ratings:
    +59
    its a 'mymemory' 2 gig sd card
     
  8. stevegreen

    stevegreen
    Well-known Member

    Joined:
    May 14, 2001
    Messages:
    8,746
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Location:
    in my Hymer
    Ratings:
    +921
    Is there a switch of any type on it (apart from the lock switch)

    I have heard of some memory cards having a switch on that reduces the capacity, not sure if this was on compact flash cards though.

    edit: just seen your other post........ignore me!
     
  9. jonnyv

    jonnyv
    Active Member

    Joined:
    Mar 31, 2002
    Messages:
    2,325
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    48
    Ratings:
    +59
    no, no switch on the card
     
  10. RBZ5416

    RBZ5416
    Distinguished Member

    Joined:
    Nov 4, 2002
    Messages:
    19,056
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Ratings:
    +7,229
    Check the camera has the latest firmware (2.0.1?) & update if necessary.

    However, this firmware is quite old & may well still be stumped by a 2Gb card.
     
  11. jonnyv

    jonnyv
    Active Member

    Joined:
    Mar 31, 2002
    Messages:
    2,325
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    48
    Ratings:
    +59
    Yes camera has latest firmware. it formatted the card so now its a one gig card with another gig unallocated, im just trying to delete the partition now in 'disk management' in windows.

    thanks
     
  12. RBZ5416

    RBZ5416
    Distinguished Member

    Joined:
    Nov 4, 2002
    Messages:
    19,056
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Ratings:
    +7,229
    There's a fix for the same problem with Ritek cards here. Maybe worth a try but may also kill the card completely. I guess you can always return it for replacement if the worst happens.

    May be better to exchange it for 2 x 1Gb anyway if the camera isn't 100% happy. Yo don't want to get back from holiday & find a corrupted 2Gb card.

    Edit
    This page says 2Gb IS compatible with the Ixus II.
     
  13. jonnyv

    jonnyv
    Active Member

    Joined:
    Mar 31, 2002
    Messages:
    2,325
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    48
    Ratings:
    +59
    Thanks for the advice, i have tried the ritek prog but no joy. I think once the camera formated a one gig partition that was the end of the 2 gig card.
    ive tried to delete the partition but having no luck.

    i could buy 2x 1 gig cards or i could get a ixus 60 instead !?


    thanks
     

Share This Page

Loading...