My new AV system - have I got the cabling set-up correct??

Discussion in 'Cables & Switches' started by drdes, Feb 12, 2009.

  1. drdes

    drdes
    Active Member

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    246
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +9
    The renovation on my house is almost one and this weekend I intend on getting my AV system set up. The set up is as follows:

    Pioneer KRP500A
    Yamaha 3800 Amp
    Sky HD
    PS3
    M&K k5 speakers and M&K sub

    The set up will have everything connected to the AMP and then one HD cable from amp to TV media box.

    I just wanted to make sure I have all the wires that I will need so that I don’t end up on Saturday/Sunday stuck because I don’t have everything.

    I have:
    Speaker wires in place
    Subwoofer cable
    2x HDMI wire – one from SKYHD to Amp and one for PS3 to amp

    What more do I need?

    I think I need:
    One more HDMI wire from Amp to TV media box

    Do I need an optical connection from SkyHD to amp (or tv?)

    Am I missing anything here?

    Thanks
     
  2. dwhite

    dwhite
    Well-known Member

    Joined:
    Dec 13, 2001
    Messages:
    7,414
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    133
    Location:
    Whitehaven
    Ratings:
    +1,805
    You need the optical (or coax) connection from SkyHD, as SkyHD only provides stereo over HDMI. You will need to assign the input you use to the same input you use for the HDMI from sky.
     
  3. drdes

    drdes
    Active Member

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    246
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +9
    dwhite,

    sorry i dont understand - what do you mean by having to use the same input as for the skyhd?
     
  4. dwhite

    dwhite
    Well-known Member

    Joined:
    Dec 13, 2001
    Messages:
    7,414
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    133
    Location:
    Whitehaven
    Ratings:
    +1,805
    If you are connecting both HDMI and optical to your Amp, you have to assign them to the same selection on your amp so that the video and audio will match up. There will be an explanation in your amps manual for how to assign the HDMI and digital audio inputs.
     
  5. drdes

    drdes
    Active Member

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    246
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +9
    thanks - and how do i go about getting an optical connection. What is the wire actually called (do I just ask for an optical connection wire??)
     
  6. davepuma

    davepuma
    Distinguished Member

    Joined:
    Jun 24, 2004
    Messages:
    17,541
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Ratings:
    +3,506
    Yes, it's just an optical cable (also known as toslink) like this
     
  7. drdes

    drdes
    Active Member

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    246
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +9
    sorry to reignite this forum but one more question:

    will I also need a optical cable from PS3 to amp to get 5.1 surround sound or will that be fine given that I am using a HDMI connection?

    REgards
     
  8. dwhite

    dwhite
    Well-known Member

    Joined:
    Dec 13, 2001
    Messages:
    7,414
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    133
    Location:
    Whitehaven
    Ratings:
    +1,805
    For the PS3 you will fine with just HDMI, its only SkyHD which is limited to stereo over HDMI.
     
  9. joo_9989

    joo_9989
    Standard Member

    Joined:
    Aug 24, 2007
    Messages:
    54
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    8
    Location:
    Malta
    Ratings:
    +1
    something new for me...weired!!
     
  10. yetanotherbob

    yetanotherbob
    Active Member

    Joined:
    Mar 22, 2007
    Messages:
    637
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    28
    Location:
    London
    Ratings:
    +55
    You learn something every day, I've just phoned two members of my family who had their SkyHD connected to their amps via HDMI who had no idea they were missing out :suicide:

    Bob
     

Share This Page

Loading...