My HTPC Build. GA-E7AUM

Discussion in 'Home Entertainment Computers' started by Ashish, Feb 3, 2009.

  1. Ashish

    Ashish
    Active Member

    Joined:
    Aug 24, 2007
    Messages:
    207
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Oxfordshire
    Ratings:
    +10
    Hi All,

    Ordered my kit last Friday from ebuyer and had it delivered for Saturday morning.

    Been reading this forum and AVS and this is the Kit i ordered.

    Item: Gigabyte GA-E7AUM-DS2H GeForce 9400 Socket 775 onboard VGA DVI HDMI 7.1 channel audio mATX Motherboard
    Item: Intel Core 2 Duo E8400 Socket 775 (3.0GHz) 1333FSB 6MB L2 Cache Retail Boxed Processor
    Item: Samsung SpinPoint F1 HD103UJ 1TB Hard Drive SATAII *32MB Cache* - OEM
    Item: Logitech Dinovo Edge Bluetooth Rechargable Wireless Keyboard - USB
    Item: OCZ 4GB (2x2GB) DDR2 800Mhz/PC2-6400 GOLD XTC Memory Kit CL5(5-5-5-18)
    Item: Antec Fusion Remote Veris Black MATX Media Center Case - No PSU
    Item: Corsair 520W HX Series Modular PSU - ATX12V v2.2 APFC


    Well after 2 days of installing and re-installing vista, my 5.1 decided to work last night.

    I have Transformers and Beowulf 1080p DTS, which came out multi channel on my amp cant believe how long it took for that to eventually work.

    I have this as HDMI --> ONKYO 605 --> Samsung plasma.

    Installed Media portal, downloaded the Haali media splitter and FFdshow.

    The dinovo keyboard is a very nice slick keyboard and works well too. Love the fact that i can turn my PC on and off from the media centre control that came with the case.

    Will try and get round to installing the MP TV Series and moving pictures and maybe the monochrome skin tonight, if i have time...

    I will try and post up a few pics when i get back.

    Thanks for reading...:)
     
    Last edited: Feb 4, 2009
  2. Ashish

    Ashish
    Active Member

    Joined:
    Aug 24, 2007
    Messages:
    207
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Oxfordshire
    Ratings:
    +10
    Oh and like to thank GVERS, for his thread build, was wondering about the 2 PW SWITCH in the case...
     
  3. Ashish

    Ashish
    Active Member

    Joined:
    Aug 24, 2007
    Messages:
    207
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Oxfordshire
    Ratings:
    +10
    here are the pics.

    all the bits and pieces.
    [​IMG]

    the case
    [​IMG]

    memory, nice and shiny... :D
    [​IMG]

    Everything in.
    [​IMG]

    Media portal.
    [​IMG]

    Media portal moving pictures
    [​IMG]

    MP TV Series
    [​IMG]

    Funnily enough, now my DTS and DD does not show up anymore, i just get multichannel. when i do the test the logos light up on the amp.. another headache to deal with, was hard enough getting it to recognise my 5.1
    [​IMG]

    DOes anyone know why this would be with the sound. I am using haali and FFD show. do i need to install any other software???

    thanks
     
  4. Stephen Neal

    Stephen Neal
    Well-known Member

    Joined:
    Mar 29, 2003
    Messages:
    6,595
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    133
    Ratings:
    +920
    If you are still hearing 5.1 audio (i.e. the right sounds coming out of the right speakers), even if the amp doesn't display a DD5.1 logo, it could well be that your PC is decoding the Dolby rather than your amp - so the quality should be the same. (This is also the case with Dolby True HD and DTS HD etc. - as these can't be output bitstreamed over HDMI without expensive PC HDMI sound cards - but they can be decoded in the PC and output as multichannel PCM)
     
    Last edited: Feb 4, 2009
  5. Theydon Bois

    Theydon Bois
    Moderator

    Joined:
    Jun 26, 2007
    Messages:
    16,205
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Location:
    Sauf Lunden
    Ratings:
    +7,230
    Excellent, and thanks for taking time to take pics during the build, alwasy helpful to people! :smashin:
     
  6. DrWise

    DrWise
    Banned

    Joined:
    May 11, 2006
    Messages:
    10,641
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Ratings:
    +1,057
    top draw really helpful as im looking too build a htpc :)
     
  7. Ashish

    Ashish
    Active Member

    Joined:
    Aug 24, 2007
    Messages:
    207
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Oxfordshire
    Ratings:
    +10
    hey stephen,

    finally got it working last night,

    in ffdshow, i set the speakers to 6 speakers settings, and in media portal, i set the audio codec to read of the ffdshow, rather than the direct audio setting, so now i have the DTS and dolby appearing with the multichannel.

    Just got to tweak the graphics, seems to be a little on the pixelated side..

    Thanks



     
  8. Ashish

    Ashish
    Active Member

    Joined:
    Aug 24, 2007
    Messages:
    207
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Oxfordshire
    Ratings:
    +10
    Yeah, well my build was only possible with the help of others and their build information, so i will try and help out with much info as i can too. :thumbsup:



     

Share This Page

Loading...