• New Patreon Tier and Early Access Content available. If you would like to support AVForums, we now have a new Patreon Tier which gives you access to selected news, reviews and articles before they are available to the public. Read more.

monitor issue on vista

skinjim123

Standard Member
I have windows vista home premium and a 28 inch lcd tv.
For the past 3 months i have been able to use HDMI on the tv with an hdcp ready 8600gt card but last week my computer got a recent update for vista and then the computer would not boot up in HDMI channel and would only boot up on VGA. I am wondering does anyone know what i can do to sort out this problem so i can get HDMI back. I have tried extending my secondary monitor so it recognises the HD but it unchecks itself everytime i click apply. I have done a system restore to before the update occured but that hasnt helped either. I have uninstalled and reinstalled the drivers for my gfx card up to latest 175.5 but that hasnt changed anything.:lease:

My system specs are
AMD athlon 64 x2 5000+
4gb ram 800 mhz
Nvidia MSI 8600gt 256mb low profile card (HDCP ready HDMI output)
windows vista home premium 32bit
 

MickMack

Standard Member
I had a similar problem with a Viewsonic monitor, one day it was working, the next it wasn't. I put this down to an update too (but I wasn't 100%). Mine was connected through DVI and after the update would only connect through analogue.
The solution was to connect both DVI and analogue cables, power down fully, disconnect all cables from the monitor (including power) and wait 10 minutes. After the 10 mins is up (don't skimp, do it properly), reconnect the power and the DVI (or in your case HDMI), then power back up.
It didn't make any sense to me either, but it bloody work, give it a go.

Mick.
 

The latest video from AVForums

CES 2023 Round Up: New TV Lineups for 2023 from LG, Samsung, Panasonic, Hisense & TCL
Subscribe to our YouTube channel
Support AVForums with Patreon

Top Bottom