Iphone 3g whilst abroad - cost?

Discussion in 'General Chat' started by maclover, Jan 12, 2012.

  1. maclover

    maclover
    Active Member

    Joined:
    Jun 24, 2009
    Messages:
    2,032
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    63
    Ratings:
    +111
    Hi guys,

    I'm off to Canary Islands soon, and currently with :
    Tesco mobile sim only contract 500mb free internet to use with my Iphone 3gs.

    As silly as this possibly sounds, will the internet/using the 3g network cost when I am abroad?

    Any help is appreciated.

    Cheers
     
  2. Sonic67

    Sonic67
    Distinguished Member

    Joined:
    Sep 14, 2006
    Messages:
    42,132
    Products Owned:
    11
    Products Wanted:
    1
    Trophy Points:
    167
    Location:
    Home
    Ratings:
    +19,865
    Yes it will cost if you use it. Talk to your operator as to how much.
     
  3. Sandman

    Sandman
    Well-known Member

    Joined:
    Nov 28, 2002
    Messages:
    3,727
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Location:
    Glasgow
    Ratings:
    +1,553
    Yes, it will cost a lot, best not to use it all and turn off data roaming.
     
  4. maclover

    maclover
    Active Member

    Joined:
    Jun 24, 2009
    Messages:
    2,032
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    63
    Ratings:
    +111
    Cheers guys, best have to turned off.
    Try and hi-jack some wifi while i'm out there.
     
  5. PoochJD

    PoochJD
    Well-known Member

    Joined:
    Aug 28, 2000
    Messages:
    11,001
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    133
    Location:
    Norwich
    Ratings:
    +1,861
    Hi,

    As above, don't use 3G or data-roaming abroad! You can guarantee you'll be ripped-off with hideously high fees, upon your return to the UK on your next bill, possibly running into 3 or 4 figures! :eek: There have been horror stories on BBC's WATCHDOG show earlier in 2011 about this, so don't use your iPhone abroad to do anything other than maybe send a few texts.


    Pooch
     
  6. davepuma

    davepuma
    Distinguished Member

    Joined:
    Jun 24, 2004
    Messages:
    17,520
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Ratings:
    +3,505
    I was in NYC recently and despite there being numerous wifi hotspots, I still had to turn on 3G on occasion to access time out, google maps etc. Suffice to say, my bill was rather hefty.

    3G abroad is far too expensive.
     
  7. p9ul

    p9ul
    Well-known Member

    Joined:
    Jul 29, 2004
    Messages:
    8,782
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Ratings:
    +765
    Used mine in Ibiza last year on holiday, about the only thing I was accessing the web for was the BBC Sports Football headlines pages (trying to keep an eye on transfers) in the evening.

    Bill was £50 higher than normal and I was only there 1 week...
     
  8. russ123

    russ123
    Active Member

    Joined:
    Jul 31, 2004
    Messages:
    836
    Products Owned:
    1
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    46
    Location:
    South Of The River
    Ratings:
    +115
    I think my roaming costs are not too bad for calls as is 33p per minute in Europe and 11p per text. But data is £3.06 plus vat per mb!!!
    That is over £1500 for what I get for £5 at home. This is O2.
     
  9. Graham27

    Graham27
    Well-known Member

    Joined:
    Sep 26, 2003
    Messages:
    3,125
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    133
    Location:
    St. Helier, Jersey
    Ratings:
    +971
    I'm really careful with data charges after the boss of a local car dealership managed to run up £1600 worth of data charges in two days! :eek:
     
  10. dc8900

    dc8900
    Distinguished Member

    Joined:
    Dec 31, 2009
    Messages:
    12,259
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Location:
    London
    Ratings:
    +2,498
    I'm in the states a lot and I always make sure I turn off data as otherwise I would be charged £7.50/MB :eek:
     
  11. nheather

    nheather
    Distinguished Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    18,550
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    167
    Location:
    Horsham, West Sussex
    Ratings:
    +8,399
    Agreed, tricky things.

    My son has an HTC phone with 1GB data, but he can't use this abroad - instead he would be charged £12/MB.

    Had quite a long look on the Tesco Mobile website. Found all sorts of tariff info, but if they do declare data costs abroad it is very well hidden.

    Cheers,

    Nigel
     
  12. qwerty321

    qwerty321
    Well-known Member

    Joined:
    Mar 20, 2009
    Messages:
    8,051
    Products Owned:
    1
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    133
    Ratings:
    +1,583
    Cheapest option is usually just to make sure your phone is unlocked and grab a SIM local to where you are going.
     
  13. nheather

    nheather
    Distinguished Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    18,550
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    167
    Location:
    Horsham, West Sussex
    Ratings:
    +8,399
    No, cheapest option is to get off the internet and enjoy the holiday.

    Cheers,

    Nigel
     
  14. qwerty321

    qwerty321
    Well-known Member

    Joined:
    Mar 20, 2009
    Messages:
    8,051
    Products Owned:
    1
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    133
    Ratings:
    +1,583
    Of course. But for those who do want some internet access . . .

    I found it very useful 2 years ago when on holiday to track the progress of the ash cloud stuff. Still ended up getting stuck for a few days but helpful nonetheless.
     
  15. imightbewrong

    imightbewrong
    Distinguished Member

    Joined:
    Dec 6, 2005
    Messages:
    52,143
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    167
    Location:
    Romford-ish
    Ratings:
    +32,354
    Does the 3g kindle work abroad?
     
  16. dc8900

    dc8900
    Distinguished Member

    Joined:
    Dec 31, 2009
    Messages:
    12,259
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Location:
    London
    Ratings:
    +2,498
    the Kindle 3G Keyboard version certainly could, no idea if the current new generation does as well
     

Share This Page

Loading...
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice