HP ProLiant MicroServer N40L Owner's Thread

Discussion in 'Networking & NAS' started by webjames, Oct 25, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. webjames

    webjames
    Standard Member

    Joined:
    Oct 24, 2011
    Messages:
    13
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    HP has recently launched a new version of the ever so popular MicroServer.

    The HP ProLiant N40L MicroServer (658553-421)

    What's New
    • AMD Turion™ II Neo N40L (1.5GHz)
    • Microsoft SBS Essentials 2011 OS pre-install

    At A Glance
    Processor:
    • AMD Turion™ II Neo N40L (1.5GHz)
    • AMD RS785E/SB820M chipset
    Memory:
    • Two (2) DIMM slots
    • 2GB (1x2GB) Standard or 4GB (1x4GB)/8GB Maximum, using PC3-10600E DDR3 Unbuffered (UDIMM) ECC memory, operating at max. 800MHz
    Storage Controller:
    • Embedded AMD SATA controller with RAID 0, 1
    • Embedded AMD eSATA controller for connecting external storage devices via the eSATA connector in the rear of the server
    Internal Drive Support:
    • 4 Internal HDD Support
    • Maximum internal SATA storage capacity of up to 8.0TB (4 x 2TB 3.5" SATA drives)
    Network Controller:
    • Embedded NC107i PCI Express Gigabit Ethernet Server Adapter
    Expansion Slots:
    • Slot 1: PCI-Express Gen 2 x16 connector with x16 link
    • Slot 2: PCI-Express Gen 2 x1 connector with x1 Link
    • Slot 2-2: PCI-Express x4 slot for optional management card
    USB 2.0 Ports:
    • Seven (7) USB 2.0 ports: 4 front , 2 rear, 1 internal (for tape)
    Power Supply:
    • 150 Watts Non-Hot Plug, Non Redundant Power Supply

    Cash Back: Currently the offer of £100 cash-back has not been extended to this new version - my hope is that it will be soon.
     
  2. webjames

    webjames
    Standard Member

    Joined:
    Oct 24, 2011
    Messages:
    13
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Questions?
    Has anyone has purchased the N40L?

    Will the increased processing power make this more useful as a media server/transcoder?
     
  3. webjames

    webjames
    Standard Member

    Joined:
    Oct 24, 2011
    Messages:
    13
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Looking on AMD's website i found that the processor supports this:

    Unified Video Decoder for dedicated hardware decode and playback of VC-1, and H.264 formats

    I'm not sure if just because it can playback 264 it will also be able to transcode it.
     
  4. IanW1977

    IanW1977
    Well-known Member

    Joined:
    Dec 30, 2002
    Messages:
    4,563
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    106
    Location:
    West Midlands
    Ratings:
    +484
    E Buyer have the N36L gone up to £234.99 yet have not shifted stock in the past 2 weeks.

    1700 + exist of the N40L though so it seems cashback isn't really shifting these. Hopefully they will extend it until next year again
     
  5. IanW1977

    IanW1977
    Well-known Member

    Joined:
    Dec 30, 2002
    Messages:
    4,563
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    106
    Location:
    West Midlands
    Ratings:
    +484
    Prices of the N36 and N40 have gone up again.
     
  6. ShimSham

    ShimSham
    Standard Member

    Joined:
    Mar 23, 2007
    Messages:
    39
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    1
    Trophy Points:
    8
    Ratings:
    +4
  7. webjames

    webjames
    Standard Member

    Joined:
    Oct 24, 2011
    Messages:
    13
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
  8. IanW1977

    IanW1977
    Well-known Member

    Joined:
    Dec 30, 2002
    Messages:
    4,563
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    106
    Location:
    West Midlands
    Ratings:
    +484
    Yeah I'll be getting this next payday hopefully. Hopefully E Buyer may reduce the price too
     
  9. railfrog

    railfrog
    Member

    Joined:
    Apr 19, 2011
    Messages:
    70
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    11
    Ratings:
    +1

    :rotfl::rotfl::rotfl:
     
  10. railfrog

    railfrog
    Member

    Joined:
    Apr 19, 2011
    Messages:
    70
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    11
    Ratings:
    +1
    Last edited: Nov 1, 2011
  11. daw003

    daw003
    Standard Member

    Joined:
    Oct 17, 2009
    Messages:
    59
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    swansea
    Ratings:
    +0
    Hi, just purchased one of these to replace my qnap 210, needed more internal storage space. I hope the cash back claim is a simple enough process. Can anyone comment/clarify this?
    Cheers
    Will post again when it gets delivered (In 5 days :( Ebuyer super special)
     
  12. DeepDiver

    DeepDiver
    Member

    Joined:
    Dec 24, 2007
    Messages:
    809
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    43
    Location:
    Stanley, Co. Durham
    Ratings:
    +128
  13. Jonnywishbone

    Jonnywishbone
    Active Member

    Joined:
    Mar 27, 2007
    Messages:
    142
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    21
    Location:
    Milton Keynes
    Ratings:
    +11
    I bit the bullett and bought one instead of a nas device to stream to various devices around the house, it arrived today (ordered ebuyer last night).

    Couldnt find a whs 2011 download so installed ubuntu instead but that is as far as I have got. I would like to be able to accces media from the following but need some help as I am a complete noob.

    Ipad 2
    Iphone 4
    Apple tv2
    Ps3
    Xbox 360
    Sony blu-ray network player

    Also how do I getnmy media onto it from my laptop running windows 7?
     
  14. maxwell

    maxwell
    Distinguished Member

    Joined:
    Apr 27, 2008
    Messages:
    2,935
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Ratings:
    +2,898
    will this work ok with a ps3 ?
     
  15. Habanos

    Habanos
    Active Member

    Joined:
    Jul 29, 2009
    Messages:
    557
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    28
    Ratings:
    +84
    Does the N40L support S3 standby? This is one omission from the otherwise well-designed N36L.
     
  16. challengedavid

    challengedavid
    Member

    Joined:
    Dec 7, 2004
    Messages:
    53
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    telford
    Ratings:
    +0
    would also like to know this?
     
  17. DrMekon

    DrMekon
    Active Member

    Joined:
    Nov 2, 2004
    Messages:
    893
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    28
    Ratings:
    +41
    Keen on bagging one of these, but cant find answers to the following:

    I can see you can have 4 sata disks, and an otpical drive.. so I assume there are 5 on board sata connecitons, or do you have to sacrifice one of the 4 if you have a dvd unit?

    Can you use either Ecc or Non Ecc ram?
     
  18. Chanser

    Chanser
    Well-known Member

    Joined:
    Apr 9, 2004
    Messages:
    1,946
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    86
    Location:
    The Black Hole
    Ratings:
    +290
    Don't forget Dabs offering £10 off till tonight.
     
  19. jag_here

    jag_here
    Standard Member

    Joined:
    Aug 24, 2009
    Messages:
    3
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
  20. GrahamC

    GrahamC
    Active Member

    Joined:
    Jul 22, 2001
    Messages:
    2,259
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    51
    Location:
    Morecambe, U.K.
    Ratings:
    +67
    Just ordered the N40L £240 from dabs with free delivery. Got to be worth it even to learn on (which is what I'm doing)
     
  21. clutz

    clutz
    Standard Member

    Joined:
    Nov 8, 2011
    Messages:
    9
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    3
    Ratings:
    +4
    Can anyone recommend memory for a 8Gb upgrade ? I tried Non-ECC Kingston 2x4GB DDR3 1066MHz Memory CL7 1.5V that works in the N36L and it did'nt boot. No errors, no vga output, no blue light.
     
  22. maxwell

    maxwell
    Distinguished Member

    Joined:
    Apr 27, 2008
    Messages:
    2,935
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Ratings:
    +2,898
    From the HP spec :
    Memory - PC3-10600E DDR3 Unbuffered (UDIMM) ECC memory, operating at max. 800MHz
     
  23. clutz

    clutz
    Standard Member

    Joined:
    Nov 8, 2011
    Messages:
    9
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    3
    Ratings:
    +4
    Thanks, just wondering if anyone has any specific tried and tested non HP memory (cheapish) sourced in the UK ?.
     
  24. clutz

    clutz
    Standard Member

    Joined:
    Nov 8, 2011
    Messages:
    9
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    3
    Ratings:
    +4
    What about this :- Kingston module KTH-PL313E/4G ~£30
     
  25. Chanser

    Chanser
    Well-known Member

    Joined:
    Apr 9, 2004
    Messages:
    1,946
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    86
    Location:
    The Black Hole
    Ratings:
    +290
  26. DrMekon

    DrMekon
    Active Member

    Joined:
    Nov 2, 2004
    Messages:
    893
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    28
    Ratings:
    +41
    Hmmm.. setting up my server, gone to slide caddy in with my 1tb samsung disk in, and it seems to jam a good inch or so from the end.. wont slide in any further...

    I do notice that the provided 250gb hdd is a slim disk, my 1tb seems quite chunky, and it simply wont go in.. I have checked to make sure I have installed in in the caddy the right way too!! Have triec in all 4 bays too, and it simply wont slide in that last inch or so...

    Dont recall seeing anything anywhere stating you must use a certian type of disk.. I have 4 disks, all the same, I wont he happy if none of them go in!




    Thatll teach me.. how did I miss the HDD and ODD screws in the back of the door!!.. doh Fitted the correct screws and hey presto, slips in a beauty!
     
    Last edited: Nov 10, 2011
  27. clutz

    clutz
    Standard Member

    Joined:
    Nov 8, 2011
    Messages:
    9
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    3
    Ratings:
    +4
    The supplied disk is slim but standard size 1TB Samsung disks fit fine into my case - try checking it over again.
     
  28. DrMekon

    DrMekon
    Active Member

    Joined:
    Nov 2, 2004
    Messages:
    893
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    28
    Ratings:
    +41
  29. maxwell

    maxwell
    Distinguished Member

    Joined:
    Apr 27, 2008
    Messages:
    2,935
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Ratings:
    +2,898
  30. clutz

    clutz
    Standard Member

    Joined:
    Nov 8, 2011
    Messages:
    9
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    3
    Ratings:
    +4
    What a bargain! Just missed your post and ordered 2x Kingston modules KTH-PL313E/4G from Dabs last night @£65 total.
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page

Loading...
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice