1. Join Now

    AVForums.com uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

How many TV's on one Aeriel

Discussion in 'Satellite TV, Sky TV & FreeSat' started by AWDVD, Jun 16, 2003.

  1. AWDVD

    AWDVD
    Standard Member

    Joined:
    Sep 5, 2002
    Messages:
    17
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    London
    Ratings:
    +0
    How many TV's can be run off of one Aeriel, or is this a how long is piece of string type question ?

    Currently have an IDTV (Sony 32 DX30) running off the old aeriel with old cabling which produces an (in my opinion) excellent picture, it looses signal every now and then but nothing to bad. Looking to get a new aeriel fitted specifically for Digital, plus getting a second IDTV or Freeview box running from the same aeriel, plus if possible a couple of Old portables.

    Thanks for looking :D
     
  2. LV426

    LV426
    Administrator Staff Member

    Joined:
    Jul 14, 2000
    Messages:
    12,789
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Location:
    Somewhere in South Yorkshire
    Ratings:
    +4,983
    With things like Set Top Boxes and VCRs, the aerial signal is 'looped' through - these devices typically have a signal amplifier in them so that the 'looped' signal doesn't lose 'strength'..

    However, every plug and socket in the route of the signal will tend to add noise. And signal amplifiers amplify noise as well as the signal. So, some degradation occurs.

    So, as a general rule, daisy-chaining equipment with loopthroughs will make the signal slightly noisier, but not weaker.

    Analog devices tolerate noise fairly well. A small amount of additional grain in an image is often not noticeable. Digital devices are less forgiving. IDTVs don't usually loop through, so they have to be last in the chain. But STBs and VCRs do. So, in any daisy-chain set up, run the aerial downlead to your digital STB first, followed by any other loopthrough devices, finally to anything that won't loop. Expect that last device to suffer from noise.

    Sharing aerial signals is a different matter. This reduces the strength of the signal as well as introducing noise. Unless you have a particularly strong signal to start with, simple sharing isn't a good idea. Better to buy an aerial distribution amplifier, which will provide equal signal strength to all its outputs. Maplins sell them I think. Like anything else, they will add some noise.

    The optimum solution is to have a separate good aerial with a separate downlead for all digital devices.
     
  3. MartinImber

    MartinImber
    Active Member

    Joined:
    Apr 5, 2001
    Messages:
    3,851
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    71
    Location:
    Worcester
    Ratings:
    +21
    I have a TV with similar connections

    Signal path is aerial->amp->downlead->psu for amp-> IDTV->Twin->950->M40->uplead to bedroom->dtva & oldTV

    All DVB-T tuners are fine
     
  4. gmt steve

    gmt steve
    Active Member

    Joined:
    Aug 19, 2002
    Messages:
    648
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Manchester
    Ratings:
    +6
    Every connected device, without active passthrough will half the signal strength. e.g. If you connect a main TV and a portable to one aerial, each set will get half the available signal strength. So like Nigel said, unless the original signal is very good, then you won't get good results.
     
  5. AWDVD

    AWDVD
    Standard Member

    Joined:
    Sep 5, 2002
    Messages:
    17
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    London
    Ratings:
    +0
    :smashin: for the replys.

    As said the signal seems pretty good with the old aeriel, so hopefully will get the IDTV's on a new one.

    Time to phone the bloke with the ladder.
     

Share This Page

Loading...