Harmony controlling a 2 gang Varilight ?

Discussion in 'Home Cinema Control & Remote Controls' started by T800, Aug 3, 2006.

  1. T800

    T800
    Well-known Member

    Joined:
    Dec 7, 2005
    Messages:
    2,986
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    86
    Location:
    Cumbria
    Ratings:
    +154
    I've fitted a 2 gang varilight and set it up as a device on my Harmony 895.

    When I select the device on my remote the only option I get is:

    ALL LIGHTS
    ON/OFF

    Ideally I want to control them idependently, is this possible ?
     
  2. clockworks

    clockworks
    Well-known Member

    Joined:
    Dec 7, 2005
    Messages:
    3,573
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    106
    Location:
    West Country
    Ratings:
    +297
    With a Harmony, anything's possible.

    Find a remote that's never used in the room containing the light switches - I used the remote from my workshop stereo.
    Decide what buttons you want to use on the Harmony, to control the lights. I've only got a single varilight, so I used the "prev" button.
    Connect the Harmony to your PC, and teach it 2 codes from your spare remote.
    Use the Harmony to learn the codes into the varilights.

    The Harmony database seems to have some pretty wierd ideas about how to set up a Varilight, so I deleted all the codes from the "light controller" device, and just learnt a single "power" code. You just need to have 2 buttons for the 2 channels.
    Mine works just fine - a quick press toggles power on and off, a longer press fades up/down, just like operating the switch with your finger.
     
  3. T800

    T800
    Well-known Member

    Joined:
    Dec 7, 2005
    Messages:
    2,986
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    86
    Location:
    Cumbria
    Ratings:
    +154
    How do I use the Harmony to learn the codes into the Varilight ?

    Edit: Nevermind, I've read the instructions:suicide:

    Thanks for the info.
     
  4. T800

    T800
    Well-known Member

    Joined:
    Dec 7, 2005
    Messages:
    2,986
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    86
    Location:
    Cumbria
    Ratings:
    +154
    I'm failing even after reading the instructions.
    I've tried to get the lights recognize different remotes, a light remote from the bedroom, a YSP-800 remote and a spare DVD player remote and I can't get any of them to be learnt by the varilights.
    I tap the light six times but it doesn't work.

    Any suggestions ?
     
  5. clockworks

    clockworks
    Well-known Member

    Joined:
    Dec 7, 2005
    Messages:
    3,573
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    106
    Location:
    West Country
    Ratings:
    +297
    IIRC, tap 6 times. Press the remote button, and hold until the lights ramp up (takes a couple of seconds). Press again the remote button again until the lights cycle twice.

    Are you sure that you've got a master Varilight, with the IR sensor in the middle of the metal button? IIRC, they make a slave unit that doesn't have the IR sensor.
     
  6. T800

    T800
    Well-known Member

    Joined:
    Dec 7, 2005
    Messages:
    2,986
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    86
    Location:
    Cumbria
    Ratings:
    +154
    I've done that I've tried tapping it quickly, slowly, remote near, remote far, 2 seconds up to 10 seconds, nothing.
    I've got a 2 gang 2 way master and a slave, I'm trying it on the one with the black dots in the middle of the chrome button.
     
  7. clockworks

    clockworks
    Well-known Member

    Joined:
    Dec 7, 2005
    Messages:
    3,573
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    106
    Location:
    West Country
    Ratings:
    +297
    I've just tried setting mine again.

    I tap the switch at 1.5 second intervals, the light switches on/off each time I tap it. On the sixth tap, the light "steps" up and down again (it does 4 discrete steps, rather than a smooth "ramp").

    Press the remote button (for 2 seconds), and the light ramps smoothly up, then goes off.
    Press the remote button a second time, and the light ramps up/off twice.

    If your light doesn't step on the sixth tap, it's faulty
     
  8. T800

    T800
    Well-known Member

    Joined:
    Dec 7, 2005
    Messages:
    2,986
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    86
    Location:
    Cumbria
    Ratings:
    +154
    That's it sorted, I was pressing it too quickly.

    Cheers
     

Share This Page

Loading...