1. Join Now

    AVForums.com uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

H77, Denon 3910, AVIA and HDMI

Discussion in 'Projectors, Screens & Video Processors' started by Messiah, Nov 18, 2004.

  1. Messiah

    Messiah
    Well-known Member

    Joined:
    Apr 22, 2002
    Messages:
    7,529
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    106
    Ratings:
    +339
    Anyone else using an Optoma H77 with a 3910 and connecting via HDMI? I have a problem whereby I cannot see the moving black/white bars on the needle pulse set up screens and am therefore unable to set the contrast and brightness correctly (other than by eye).

    I am connecting the 3910 using HDMI. If I switch to component I see the bars as normal but switching to DVI/HDMI and they disappear and cannot be made visible no matter what contrast and brightness settings I use.

    I believe it may be the 3910 at fault (crushing the blacks and whites) as another forum member has used a Pio 868 and sees them perfectly. The 3910 gamma curve setup screen only allows for black level to 16 and white level to 234. Could this be the reason?

    Anyone got any suggestions? Sensible ones only please :laugh: After all my bin is not big enough to fit the 3910 in :rolleyes:

    Thanks
     
  2. RTFM

    RTFM
    Active Member

    Joined:
    Mar 6, 2003
    Messages:
    1,014
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Horsham, West Sussex
    Ratings:
    +17
    Neil,

    Does it make any difference if you select 0 IRE or 7.5 IRE ?

    Jeff :rtfm:
     
  3. Messiah

    Messiah
    Well-known Member

    Joined:
    Apr 22, 2002
    Messages:
    7,529
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    106
    Ratings:
    +339
    The 3910 does not have those settings per se. Rather Enhanced and Normal settings. Enhanced just makes the whole image darker but does not make the bars visible :(
     
  4. Gary Lightfoot

    Gary Lightfoot
    Well-known Member

    Joined:
    Apr 6, 2001
    Messages:
    12,155
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    1
    Trophy Points:
    136
    Location:
    Surrey. UK.
    Ratings:
    +1,956
    Are there any other colour options in the Denons' menus such as 'movie' or 'video'? If selecting a different one doesn't work, try the adjustable black level (on the Denon). It sounds like it's set too low within the player under the HDMI setting, and will need raising to display the bars.

    Gary
     
  5. Edgeyboy

    Edgeyboy
    Well-known Member

    Joined:
    Jul 31, 2000
    Messages:
    3,186
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    1
    Trophy Points:
    86
    Location:
    Norfolk
    Ratings:
    +155
    Messiah:

    The 3910 does have adjustable IRE.
    Press "Picture Adjust" on the remote, go to last option "SET". You can toggle between 0IRE and 7.5IRE. Try 7.5IRE

    Tom.
     
  6. Messiah

    Messiah
    Well-known Member

    Joined:
    Apr 22, 2002
    Messages:
    7,529
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    106
    Ratings:
    +339
    Oops :blush: Missed that. Thanks. Only saw the gamma settings etc in there. :smashin: Will give it a go tonight and report back.
     
  7. ian_guinan

    ian_guinan
    Member

    Joined:
    Apr 14, 2001
    Messages:
    1,163
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    1
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Australia
    Ratings:
    +18
    What gamma setting are you using on the projector too?

    (haven't got mine at the mo' as its being upgraded)

    Ian Guinan
     
  8. Messiah

    Messiah
    Well-known Member

    Joined:
    Apr 22, 2002
    Messages:
    7,529
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    106
    Ratings:
    +339
    2 IIRC.

    When you expecting yours back. Today??
     
  9. Liam @ Prog AV

    Liam @ Prog AV
    Well-known Member AVForums Sponsor

    Joined:
    Oct 18, 2002
    Messages:
    8,498
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Location:
    Kent
    Ratings:
    +827
    Haven't yet had a go with either of these toys (waiting on a H77) but do either have the option to switch DVI input over to video mode rather than PC??? Usually on the PJ.
     
  10. Messiah

    Messiah
    Well-known Member

    Joined:
    Apr 22, 2002
    Messages:
    7,529
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    106
    Ratings:
    +339
    The H77 has a Video / Film / TV option but they make no difference at all.

    Thanks.
     
  11. RTFM

    RTFM
    Active Member

    Joined:
    Mar 6, 2003
    Messages:
    1,014
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Horsham, West Sussex
    Ratings:
    +17
    Beg to differ but they do, albeit subtle. They appear to be different gamma settings. "Film" definitely suits DVD the best.

    Jeff
    :rtfm:
     
  12. Messiah

    Messiah
    Well-known Member

    Joined:
    Apr 22, 2002
    Messages:
    7,529
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    106
    Ratings:
    +339
    Sorry. I meant they make no difference as to me being able to see the black bars on the Avia test patterns. I realise they make a difference to actual watching otherwise ther'ed really be no point in having them :D
     

Share This Page

Loading...