Dismiss Notice
Attention AVForums app / Tapatalk users
Sadly GDPR means that, from 25th, we can no longer offer access to AVForums via the branded app or Tapatalk.
Click here for more information.

Gamecube Component Cable

Discussion in 'General Video Gaming Chat' started by Klippie, Apr 22, 2003.

  1. Klippie

    Klippie
    Member

    Joined:
    Dec 1, 2002
    Messages:
    683
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    31
    Location:
    Scotland
    Ratings:
    +96
    Hi,

    Will this cable allow me to connect my Pal cube to my projectors component inputs and get a picture ok, on their web site it mentions that it will not work with Pal cubes but I have read here on AV that it works fine.

    Could somebody confirm please.

    Also has anyone bought gear from this company if so any problems.

    http://www.gibsoft.com/detail.asp?prod_code=232

    Thanks
    Klippie.
     
  2. bash

    bash
    Well-known Member

    Joined:
    Nov 10, 2002
    Messages:
    2,936
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Location:
    London
    Ratings:
    +609
    The PAL GC doesnt output in component or give out prog scan for that matter. It meant purely for NTSC machines
     
  3. groundy

    groundy
    Standard Member

    Joined:
    Dec 8, 2001
    Messages:
    1,554
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    39
    Location:
    Northern Ireland
    Ratings:
    +1
    That's incorrect bash :).

    The Pal Cube outputs interlaced Component via the official Nintendo Component Cable every bit as good as an NTSC machine. It will work great with your Projector.

    I haven't used Gibsoft. It's not widely available from UK Importers because demand is low but you can import from the US/HK yourself for a better price.

    I use:

    http://www.tronixweb.com and http://www.ncsx.com (both US based).
     
  4. bash

    bash
    Well-known Member

    Joined:
    Nov 10, 2002
    Messages:
    2,936
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Location:
    London
    Ratings:
    +609
    Thats strange :confused:

    I;ve used the offical cables on 2 different TV's on 2 different PAL GC's. No picture! hmmmmmm:clown:
     
  5. groundy

    groundy
    Standard Member

    Joined:
    Dec 8, 2001
    Messages:
    1,554
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    39
    Location:
    Northern Ireland
    Ratings:
    +1
    The Component Cable works without a hitch on the Pal Cube Bash - no question about it. If you're having problems, I don't know what to suggest :confused:.

    Progressive Scan is reported to work by some but even the Interlaced pic quality is exceptionally good. Frees up the analogue port for audio only as well :smashin:.
     
  6. skirpydoink

    skirpydoink
    Active Member

    Joined:
    Sep 19, 2002
    Messages:
    1,408
    Products Owned:
    1
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    51
    Location:
    Scotland
    Ratings:
    +79
    I can second that.....i have a Japanese GC with Component and also tried it with a PAL GC with no problems.
     
  7. fuzzybee

    fuzzybee
    Banned

    Joined:
    Apr 27, 2002
    Messages:
    1,498
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    51
    Location:
    Chesterfield town of the crooked (Spire)
    Ratings:
    +72
    Yep i'll third it, i had a UK and Jap/US GC before freeloader was released and the official Jap Component cable worked fine on both, only interlaced though on my Toshiba 36ZP18.
    I have since sold my pal GC and bought a copy of freeloader but the pal GC has no problem's outputting interlaced Component.

    Anyway if Groundy says it does then it does :smashin:
     
  8. Klippie

    Klippie
    Member

    Joined:
    Dec 1, 2002
    Messages:
    683
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    31
    Location:
    Scotland
    Ratings:
    +96
    Thanks for the info chaps,

    I will order one right away.

    Klippie.
     
  9. bibooo

    bibooo
    Active Member

    Joined:
    Aug 15, 2002
    Messages:
    227
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    21
    Location:
    Earth
    Ratings:
    +11
    It has been 10 weeks since I ordered my component cable from Gibsoft. I have emailed them numerous times and received no reply - AVOID THEM LIKE THE PLAGUE ! ! !
     
  10. fuzzybee

    fuzzybee
    Banned

    Joined:
    Apr 27, 2002
    Messages:
    1,498
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    51
    Location:
    Chesterfield town of the crooked (Spire)
    Ratings:
    +72
    For this type of thing always use Lik-Sang a superb, very reliable site and has served me well over the years.
     
  11. Klippie

    Klippie
    Member

    Joined:
    Dec 1, 2002
    Messages:
    683
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    31
    Location:
    Scotland
    Ratings:
    +96
    bibooo,

    Too late its ordered.....

    I will give them a week then if its a no show I will cancel the order and go elsewhere.

    Thanks
    Klippie.
     
  12. museumsteve

    museumsteve
    Well-known Member

    Joined:
    Jan 28, 2001
    Messages:
    7,919
    Products Owned:
    4
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Location:
    Nth Hampshire
    Ratings:
    +1,070

    what TVs mate..I assume they had proper component inputs..just out of curiosity..;)
     
  13. Bada Bing

    Bada Bing
    Active Member

    Joined:
    Aug 8, 2001
    Messages:
    530
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    21
    Location:
    Scotland
    Ratings:
    +5
    PAL GC's output both Component RGB and 480p Progrssive Scan via the Jap component cable. I ordered min from lik-sang and it took about 2 weeks.
     
  14. bibooo

    bibooo
    Active Member

    Joined:
    Aug 15, 2002
    Messages:
    227
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    21
    Location:
    Earth
    Ratings:
    +11
    Klippie,

    Has your cable turned up yet?

    I am still trying to get a response from Gibsoft after nearly three months of waiting.
     
  15. AshF

    AshF
    Standard Member

    Joined:
    Jul 1, 2001
    Messages:
    23
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Bibooo, I orded this cable from Gibsoft about the same time that Klippie did. After reading your post I emailed them to see when it would arive. They replied in about 2 hours and said that they were no longer taking credit card orders so I got it from lik-sang. Cable came in 4 days.
     
  16. Klippie

    Klippie
    Member

    Joined:
    Dec 1, 2002
    Messages:
    683
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    31
    Location:
    Scotland
    Ratings:
    +96
    bibooo,

    NO, after much e-mailing and trying to contact them by phone last week to hell with them.

    I will order the cable from Lik-Sang tonight.

    I can't understand companies who advertise goods and then not have the decency to honour the order as its in their own interest to do so instead of wasting peoples time waitng for the delivery, its their loss.



    Klippie.
     
  17. bibooo

    bibooo
    Active Member

    Joined:
    Aug 15, 2002
    Messages:
    227
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    21
    Location:
    Earth
    Ratings:
    +11
    Thanks for the info Klippie and AshF, I will phone Gibsoft and let them know just how unprofessional they are. They have already taken my money (Feb 14th), and are still not replying to my emails.

    IF ANYONE IS THINKING OF BUYING ANYTHING FROM GIBSOFT, DON'T !
     
  18. Klippie

    Klippie
    Member

    Joined:
    Dec 1, 2002
    Messages:
    683
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    31
    Location:
    Scotland
    Ratings:
    +96
    bibooo,

    I checked with my credit card company to see if Gibsoft had taken any money from me, they had not as of Friday. I explained my grief with Gibsoft to them and they told me to write a letter telling them the odrer was cancelled but they could not block Gibsoft from using my card.

    I will send then an e-mail doing just that.

    Klippie.
     
  19. zoolap

    zoolap
    Active Member

    Joined:
    Oct 2, 2001
    Messages:
    594
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Warwickshire
    Ratings:
    +7
    I have a PAL Gamecube. If I got the following component cable would that work for attaching my gamecube to a my pc monitor via prov or projector if/when I get one?

    Thanks.
     
  20. Klippie

    Klippie
    Member

    Joined:
    Dec 1, 2002
    Messages:
    683
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    31
    Location:
    Scotland
    Ratings:
    +96
    zoolap,

    If your PC monitor has component connections it should work fine, as for projectors the same applies.

    Klippie.
     
  21. zoolap

    zoolap
    Active Member

    Joined:
    Oct 2, 2001
    Messages:
    594
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Warwickshire
    Ratings:
    +7
    Well mine has component d-sub 15pin which the prov has. It also has 5 cable component. I might invest in one of these cables then as it could got to the monitor via a prov. Also I expect the quality from component to vga monitor will be better than composite to vga monitor.
     
  22. zoolap

    zoolap
    Active Member

    Joined:
    Oct 2, 2001
    Messages:
    594
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Warwickshire
    Ratings:
    +7
  23. t-force

    t-force
    Active Member

    Joined:
    May 2, 2001
    Messages:
    1,852
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    66
    Location:
    Southampton, UK
    Ratings:
    +143
    Groundy, you mention using the analogue out for an audio only connection; are there any audio only cables out there?
     
  24. groundy

    groundy
    Standard Member

    Joined:
    Dec 8, 2001
    Messages:
    1,554
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    39
    Location:
    Northern Ireland
    Ratings:
    +1
    No specific Audio Only cables t-force - you just need the official Nintendo (or 3rd party) Composite Video/Audio L/R cable and leave the Composite RCA Phono unplugged (or cut it off altogether if you want ;)).

    Zoolap, the device you linked to should work fine for your needs as it has upscan conversion.
     
  25. zoolap

    zoolap
    Active Member

    Joined:
    Oct 2, 2001
    Messages:
    594
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Warwickshire
    Ratings:
    +7
    Well I was Googling around yesterday and ordered this
     
  26. ldoodle

    ldoodle
    Guest

    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Ratings:
    +0
    If you can be bothered, you could remove the yellow video RCA connector completely by dismantling the connector (easy peasy), and carefully removing it from the 'head'. Then you just peel the wire off the other two cables.

    That's what I did, anyway. ;)
     
  27. zoolap

    zoolap
    Active Member

    Joined:
    Oct 2, 2001
    Messages:
    594
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Warwickshire
    Ratings:
    +7
    Why not just leave the composite cable unplugged? :confused:
     
  28. zoolap

    zoolap
    Active Member

    Joined:
    Oct 2, 2001
    Messages:
    594
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Warwickshire
    Ratings:
    +7
    I got the Premium (hmmm) Multi purpose vga box (http://www.consoleplus.co.uk/catalog/product_info.php?cPath=33_87&products_id=431) on Saturday.

    Tried it out with my PAL cube and composite lead and was quite unimpressed. I've considered sending it back, but what I thought I'd do was order a component cable. I ordered this from LikSang. Hope I get it soon and hope it improves things. I just can't afford the likes of an iscan pro. It would be nice if next gen consoles all had vga output functionality (even if only 640x480).
     
  29. zoolap

    zoolap
    Active Member

    Joined:
    Oct 2, 2001
    Messages:
    594
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Warwickshire
    Ratings:
    +7
    Would any of the upconverters here give me better quality than one of these premium (yeah sure!) box?

    I have a PAL gamecube with official Nintendo component cable.
     
  30. EffTee

    EffTee
    Member

    Joined:
    Jan 20, 2002
    Messages:
    196
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Bristol
    Ratings:
    +5
    Hi All,

    I shuddered when I saw the name Gibsoft mention in this thread. Of all the dozens of online suppliers I've used - with varying degrees of success - they are the only ones I have to admit that I actually HATE :blush:

    Pretend they don't exist!

    EffTee
     

Share This Page

Loading...
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice