1. Join Now

    AVForums.com uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Euro 1080 Up & Running Today

Discussion in 'Televisions' started by RTFM, Jan 1, 2004.

  1. RTFM

    RTFM
    Active Member

    Joined:
    Mar 6, 2003
    Messages:
    1,014
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Horsham, West Sussex
    Ratings:
    +17
    Euro 1080 started broadcasting today with HD coverage of the New Years Day concert from Vienna.

    The picture quality and sound were first class.
    We used a Zinwell STB outputting 720p into a Sim2 HT 300 Link DLP projector.
     
  2. zAndy1

    zAndy1
    Distinguished Member

    Joined:
    Nov 26, 2002
    Messages:
    19,369
    Products Owned:
    2
    Products Wanted:
    5
    Trophy Points:
    163
    Ratings:
    +6,487
    Are the Zinwell STBs available to buy now then? If so how much?

    Cheers,
    Andy.
     
  3. Howard Pitfield

    Howard Pitfield
    Member

    Joined:
    Nov 17, 2003
    Messages:
    811
    Products Owned:
    2
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    31
    Ratings:
    +17
    I watched last night (31 Dec) on my PC using ProgDVB - I have a p4 3Mb chip, 1 Gb mem and SATA disc array. It came through very pretty indeed - but I haven't watched today as I'm knee deep in video editing a holiday thing....

    Is the Zinwell available in UK - and what is the model number - their page doesn't mention it yet. Thanks

    H:rolleyes:
     
  4. Gordon @ Convergent AV

    Gordon @ Convergent AV
    Distinguished Member AVForums Sponsor

    Joined:
    Jul 13, 2000
    Messages:
    13,977
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Location:
    Living in Surrey, covering UK!
    Ratings:
    +2,779
  5. RTFM

    RTFM
    Active Member

    Joined:
    Mar 6, 2003
    Messages:
    1,014
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Horsham, West Sussex
    Ratings:
    +17
    Hi Gordon,

    Happy New Year to you.

    You have a choice of outputs on the Zinwell STB, namely 576i, 576p, 720p and 1080i.

    Using pixel to pixel on the Sim2 HT 300 Link the 720p output gives the best picture.

    Jeff
     
  6. Gordon @ Convergent AV

    Gordon @ Convergent AV
    Distinguished Member AVForums Sponsor

    Joined:
    Jul 13, 2000
    Messages:
    13,977
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Location:
    Living in Surrey, covering UK!
    Ratings:
    +2,779
    Thanks Jeff. I knew the outputs of the box just wondered f you'd done it because the box seems better at the 1080i to 720P ing than the PJ is. Looking forward to checking it all out myself later in the month

    Gordon
     
  7. RecordablDVDfan

    RecordablDVDfan
    Active Member

    Joined:
    Aug 13, 2003
    Messages:
    2,869
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    68
    Ratings:
    +47
    So is a now very cheap Skystar 2 pc card going to display these 1080 broadcasts ok ? Is there anything from Australia also as they have had HD transmissions for 2 years now. Even Channel Nine's breakfast show Today is in HD !!
     
  8. Chris Muriel

    Chris Muriel
    Well-known Member

    Joined:
    Jun 14, 2002
    Messages:
    7,094
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Location:
    Manchester
    Ratings:
    +711
    For Zinwell STBs look here : http://www.zintech.com.tw/modules.php?name=News&new_topic=6

    (cut and paste the whole link).

    I know Sony use one of these in their UK labs.

    A Skystar card will work (with ProgDVB and Elecard mpeg codec) whilst they remain unencrypted. This does really need a 2.0GHz P4 or better .
    There have also been brief tests from TF1 on Hispasat (30 degrees West) and from another entity on Hells-Sat (39 degrees East) - but I wasn't around at the right time to catch these.

    Chris Muriel, Manchester.

    Chris Muriel, Manchester.
     
  9. zAndy1

    zAndy1
    Distinguished Member

    Joined:
    Nov 26, 2002
    Messages:
    19,369
    Products Owned:
    2
    Products Wanted:
    5
    Trophy Points:
    163
    Ratings:
    +6,487
    But where can you buy a Zinwell STB from?

    Cheers,
    Andy.
     
  10. RecordablDVDfan

    RecordablDVDfan
    Active Member

    Joined:
    Aug 13, 2003
    Messages:
    2,869
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    68
    Ratings:
    +47
    So is a now very cheap Skystar 2 pc card going to display these 1080 broadcasts ok ? Is there anything from Australia also as they have had HD transmissions for 2 years now. Even Channel Nine's breakfast show Today is in HD :)
     
  11. Chris Muriel

    Chris Muriel
    Well-known Member

    Joined:
    Jun 14, 2002
    Messages:
    7,094
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Location:
    Manchester
    Ratings:
    +711
  12. RecordablDVDfan

    RecordablDVDfan
    Active Member

    Joined:
    Aug 13, 2003
    Messages:
    2,869
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    68
    Ratings:
    +47
    Yep in fact all 5 main channels on Oz broadcast a number of progs in HD terrestrially so even more of a feat than HD via satellite. Must be costing heeps...

    I would like to see some screenshots from an SS2 to prove Euro1080 does definatly work...
     
  13. Rittberg

    Rittberg
    Active Member

    Joined:
    Dec 11, 2002
    Messages:
    70
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    8
    Location:
    Omer, Israel
    Ratings:
    +6
    A screenshot from today.

    Rittberg
     

    Attached Files:

  14. Howard Pitfield

    Howard Pitfield
    Member

    Joined:
    Nov 17, 2003
    Messages:
    811
    Products Owned:
    2
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    31
    Ratings:
    +17
    I'm using a Pinnacle Sat card (with card reader in case!) and ProgDVB. I have to use the Twinhan setting rather than the Pinnacle device - but it's all smashing. Recorded a rather large mpg file I can put up on my websiye if anyone want to nab it to look at. Let me know here and i'll upload to a spare page.

    Aitch
     
  15. RecordablDVDfan

    RecordablDVDfan
    Active Member

    Joined:
    Aug 13, 2003
    Messages:
    2,869
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    68
    Ratings:
    +47
    Thanks but far too small. How r u receiving ?
     
  16. RecordablDVDfan

    RecordablDVDfan
    Active Member

    Joined:
    Aug 13, 2003
    Messages:
    2,869
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    68
    Ratings:
    +47
    Please upload whatever you have. Am I right in thinking most FTA Sat cards will decode HD with the right s/w then ?
     
  17. Chris Muriel

    Chris Muriel
    Well-known Member

    Joined:
    Jun 14, 2002
    Messages:
    7,094
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Location:
    Manchester
    Ratings:
    +711
    Indeed. Provided they can make use of the Elecard mpeg codec ;
    there are also Ravisent codecs that will work if you have an ATI graphics card (works with my Radeon 8500LE-128 ok).

    Chris Muriel, Manchester.
     
  18. aligebes

    aligebes
    Active Member

    Joined:
    Jan 2, 2004
    Messages:
    229
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Edinburgh, Scotland
    Ratings:
    +3
    I'm about to puchase a PCI sat card, if I'm reading this correctly should I go with the Pinnacle card and ProgDVB?

    It's just that I have the chance of a Skystar 2 card, and I would like to make sure I have a card that can handle the HDTV channel.

    I'm running an Athlon 2400XP System with 1gig ram,80gig IDE HD,2 80gig SATA Drives, Radeon 9000 graphics under Windows XP, Is this system powerful enough?
     
  19. RecordablDVDfan

    RecordablDVDfan
    Active Member

    Joined:
    Aug 13, 2003
    Messages:
    2,869
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    68
    Ratings:
    +47
    It seems one of the best sat cards around is the Skystar 2. There is a review I found at :-

    http://groups.yahoo.com/group/sat-europa/message/140

    Is there any limit on channel storage with any of these SAT cards ? Do any of them also decode the 4:2:2 channels ?
     
  20. Rittberg

    Rittberg
    Active Member

    Joined:
    Dec 11, 2002
    Messages:
    70
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    8
    Location:
    Omer, Israel
    Ratings:
    +6
    I can confirm that I am running Euro1080 perfectly smooth( 1920 X 1080P @ 75Hz ) using the SS2, DVBViewer (full version) SW & the Sonic Cinemaster filters.

    P4 2.53, 512, Radeon 9700Pro, WinXP + SP1.
    CPU usage = 25 - 35 %

    Rittberg
     
  21. RecordablDVDfan

    RecordablDVDfan
    Active Member

    Joined:
    Aug 13, 2003
    Messages:
    2,869
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    68
    Ratings:
    +47
    Let's have some mpegs then !
     
  22. ajb

    ajb
    Active Member

    Joined:
    Jul 17, 2001
    Messages:
    445
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Chester Area
    Ratings:
    +8
    I second the request for Mpegs!

    Andrew
     
  23. Rittberg

    Rittberg
    Active Member

    Joined:
    Dec 11, 2002
    Messages:
    70
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    8
    Location:
    Omer, Israel
    Ratings:
    +6
  24. RecordablDVDfan

    RecordablDVDfan
    Active Member

    Joined:
    Aug 13, 2003
    Messages:
    2,869
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    68
    Ratings:
    +47
  25. Rittberg

    Rittberg
    Active Member

    Joined:
    Dec 11, 2002
    Messages:
    70
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    8
    Location:
    Omer, Israel
    Ratings:
    +6
    Opps,

    If you like to test your system you can go to :
    http://www.dvico.com/hdtv/download.asp

    And you will find several clips(Don't DL the SD).

    BTW - I don't know how to upload a large MPEG file from my HTPC :)

    Rittberg
     
  26. RecordablDVDfan

    RecordablDVDfan
    Active Member

    Joined:
    Aug 13, 2003
    Messages:
    2,869
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    68
    Ratings:
    +47
    Amazing quality TFT makes all the difference for video like this. So this is how good Euro1080 is ?

    I can only d/l the first clip though as password is needed for the rest
     
  27. Chris Muriel

    Chris Muriel
    Well-known Member

    Joined:
    Jun 14, 2002
    Messages:
    7,094
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Location:
    Manchester
    Ratings:
    +711
    The cards will receive 4:2:2 video (as used by some EBU broadcast links) as long as the Elecard s/ware codec is being used.
    I know ProgDVB will support this.
    Channel storage depends on the PC software that you are using.
    For my Twinhan VP1020 & Broadlogic BL2030 cards, I use Hans' DVBApps. This reads/stores channels from a comma-delimited Excel file (CSV-file) - easy to edit in Excel.
    The DVBApps software will not work with Skystar cards though
    (see www.dvbapps.com for more details about his s/ware and the cards).

    Chris Muriel, Manchester.
     
  28. RecordablDVDfan

    RecordablDVDfan
    Active Member

    Joined:
    Aug 13, 2003
    Messages:
    2,869
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    68
    Ratings:
    +47
    So are you running the Fusion II sat card ? I notice this has analogue and digital satellite reception but I can't find a price on any of the UK links given under 'where to buy'
     
  29. rigman

    rigman
    Well-known Member

    Joined:
    Dec 14, 2000
    Messages:
    2,760
    Products Owned:
    1
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    83
    Location:
    East Yorkshire
    Ratings:
    +59
    Hi
    do you know if the receiver outputs tri level sync? If I bought one of the JVC 4000 HD video recorders I need either a transcoder or a card for my projector to use it on my Barco 808s.

    Would this still be the case with the HD sat receiver?

    thanks
    Darren
     
  30. Rittberg

    Rittberg
    Active Member

    Joined:
    Dec 11, 2002
    Messages:
    70
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    8
    Location:
    Omer, Israel
    Ratings:
    +6
    In my HTPC is also installed the Dvico Fusion II card, I purchased this card when I was looking to have a reliable playback solution for HiDef (ATSC) material that I receive recorded on D-VHS tapes or HDD from US and Korea (Japanese - BS Material).
    This card is not suitable for satellites (frequency spectrum) and for PAL broadcasting(only NTSC). But I find that beside the HiDef (ATSC) material playback capabilities, the card has a very good analogue input (better and cleaner than my previous Hauppauge Win-TV card ) So by connecting any analogue output (cable TV, VCR, etc) to the Fusion II S-video input and using the D-Scaler SW you get an excellent PQ.

    In order to run the Euro1080 I am using the SS2 & DVBViewer SW.

    You can find the Fusion II at Digital Connection US :
    http://www.digitalconnection.com/Products/Video/fusion2.asp

    I hope it helps,

    Rittberg
     

Share This Page

Loading...