1. Join Now

    AVForums.com uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Does the sub work during normal stereo?

Discussion in 'Subwoofers' started by ddaddy, Nov 27, 2002.

  1. ddaddy

    ddaddy
    Standard Member

    Joined:
    Nov 16, 2002
    Messages:
    92
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    8
    Ratings:
    +2
    I am thinking of buying a sub/sat speaker system to run through my sherwood amp, but read somewhere that i should check to see if the amp uses the sub during normal stereo music output. Or is the sub only used during 5.1?

    cheers
     
  2. naturally

    naturally
    Guest

    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Ratings:
    +0
    I am no expert, but I think that this is dependant on your reciever.

    On my Denon reciever for instance, I have a Stereo and Direct modes. The Stereo mode uses the cross-over to activate the Sub, and the Direct mode sends all to the two front speakers.
     
  3. petrolhead

    petrolhead
    Active Member

    Joined:
    Mar 29, 2002
    Messages:
    4,484
    Products Owned:
    1
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    71
    Location:
    Newcastle
    Ratings:
    +82
    On my denon 3802 even in direct mode the sub is still used
     
  4. James45

    James45
    Standard Member

    Joined:
    Sep 21, 2002
    Messages:
    2,844
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    59
    Location:
    Taking Care of Business
    Ratings:
    +0
    don't use source direct on your amp if you have satellites. Many satellites won't take to kindly to the full range signal sent by source direct... stick to the stereo setting and this will preserve your speaker "small" settings.
     
  5. LDR

    LDR
    Active Member

    Joined:
    Apr 1, 2002
    Messages:
    2,297
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    51
    Location:
    Wales
    Ratings:
    +98
    My sub works on my Denon 2802 when playing CD's & MD's etc through Direct mode.

    And jolly fine sounding it is too !! :D
     
  6. Jase

    Jase
    Well-known Member

    Joined:
    Mar 16, 2001
    Messages:
    9,466
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Location:
    South Coast
    Ratings:
    +891
    You can turn the sub off in Direct Mode if you want to, just go into the individual channel level settings for that mode and turn the SW channel down to -12 and then OFF.

    Denon give you this option if you have floorstanders or don´t want to use the sub for any reason.

    Direct mode sends full range signals to the front channels regardless of speaker settings in the main set up menu.
     
  7. petrolhead

    petrolhead
    Active Member

    Joined:
    Mar 29, 2002
    Messages:
    4,484
    Products Owned:
    1
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    71
    Location:
    Newcastle
    Ratings:
    +82
    Hm

    Will try that Jase.

    Whats the weather like there ?
     
  8. Jase

    Jase
    Well-known Member

    Joined:
    Mar 16, 2001
    Messages:
    9,466
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Location:
    South Coast
    Ratings:
    +891
    Blue Sky & sun (well not at the moment because its night time:D ). Cold though................ 15 degrees:p :D
     
  9. ddaddy

    ddaddy
    Standard Member

    Joined:
    Nov 16, 2002
    Messages:
    92
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    8
    Ratings:
    +2
    Just thought i'd come back and answer my own question for future reference for people.

    The speakers i was interested in, where the mission FS1 set.

    I got them delivered today, and in the manual it says they have a built in crossover, so no need to even connect the sub up if you dont want to and it still works.

    Obviously, i'll connect the sub for 5.1, but for stereo it'll work either way.
     
  10. Ian J

    Ian J
    Banned

    Joined:
    Aug 6, 2001
    Messages:
    25,528
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Ratings:
    +4,906
    The FS1 speakers are not full range and will probably sound terrible without the sub connected as there will be no lower mid range or bass.
     
  11. ddaddy

    ddaddy
    Standard Member

    Joined:
    Nov 16, 2002
    Messages:
    92
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    8
    Ratings:
    +2
    even with the sub not connected to the sub output on your amp, the sub still works. Theres a built in crossover that i assume sends the bass to the sub.
     

Share This Page

Loading...