1. Join Now

    AVForums.com uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

convergance help needed please.

Discussion in 'TVs' started by F1F3R, Jan 16, 2003.

  1. F1F3R

    F1F3R
    Standard Member

    Joined:
    Dec 11, 2002
    Messages:
    68
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    fife scotland
    Ratings:
    +0
    hello

    i just recieved my sony kp44px2 RP tv .

    but i need dummy (me) step by step help to set convergance up.
    also advise on best scart cables to use . ( as i feel tv picture is very poor .... described as a blocky, patchy and basically crap picture when watchin tv ... seems better when dvd is on )
    dunno if its the convergance as its not set yet .or the scart cables im using ( which looked ok on my sony 28 " widescreen )

    my set up is 3 items :

    sony kp44px2 tv
    sony dav400
    telewest digital cable .

    i have scart to scart from cable box to tv (connected to scart B on tv)
    for the davs 400 i have phono + phono to scart plug to scart ( connected to scart C on tv )

    is this correct so far ??

    i have no connection too outside aerial. ( i have always just used scart lead from cable box to tv for viewing bbc ,c4 etc .)

    but following the step by step instructions to set up convergance it says no aerial is connected.
    and i cant get the convergance cross to appear on screen.
    do i need an outside aerial to setup convergance ?
    ( or do i have to connect another lead to the cable box other than a scart ? as i said im a dummy :) )

    so will better leads stop this blocky effect or is it the convergance ?

    please help

    any info will be much appreciated.
    F1F3R .
    andy scott
     
  2. F1F3R

    F1F3R
    Standard Member

    Joined:
    Dec 11, 2002
    Messages:
    68
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    fife scotland
    Ratings:
    +0
    ^^^^ top^^^^
     
  3. shaunthedude

    shaunthedude
    Guest

    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Ratings:
    +0
    have you tried connecting the standard aerial to the back of the tv and trying./ i know that convergence does not work on some settings. ie teletext or av channel. Mine has the aerial socet in the back and the convergence works a treat!!!!!!!!!1
     
  4. F1F3R

    F1F3R
    Standard Member

    Joined:
    Dec 11, 2002
    Messages:
    68
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    fife scotland
    Ratings:
    +0
    thnx shaun , (knew i could count on you to be first reply :) )

    what was your picture like viewing tv without setting the convergance ?
    and is it a notceable difference after setting it ?

    So i need to extend my outside aerial cable and connect it too the digi box, from the digi box then too tv. (or directly to tv )
    then set the convergance .

    i will also get better quality scart cables .

    thnx again for your help.
     
  5. shaunthedude

    shaunthedude
    Guest

    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Ratings:
    +0
    from what i remeber my picture was ok without touching convergence. I do not have a digi box. I have my aerial going into the video then the cable from the video going to the back of the tv. my picture is great. I am no expert on cables etc. My aerial is also not an outside one. Its one of those naff ones that sits on the tv. (mine is hidden behind the tv) Can you not try one of these before extending cables etc??? I am sure it will be somthing stupid. Hope you get it sorted

    shaun
     
  6. shaunthedude

    shaunthedude
    Guest

    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Ratings:
    +0
    changing the subject completely. I see from your homepage you like cars!!!! I have 2 1967 Mustang fastbacks. One is 5.0 V8 300 BHP the other is a 6.4 V8 nearly 400 BHP. theres some uiseless info for you:D
     
  7. F1F3R

    F1F3R
    Standard Member

    Joined:
    Dec 11, 2002
    Messages:
    68
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    fife scotland
    Ratings:
    +0
    heh my homepage :) .. im a novice at that too . so its very very basic.

    i like all motors n racing etc , recently bought a ducati 998 .

    email me pics off the motors and i will attempt to put them on my web next to the other motors.

    F1F3R .
     
  8. SnakeUK

    SnakeUK
    Guest

    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Ratings:
    +0
    Im looking to get this tv. What exactly is the convergence function. Is it simply a sort of focusing thing for rear projection tvs.

    Thanks.

    By the way have you sorted the screen out. Recently saw this tv in comet for the second time and the picture looked crap compared to normal tvs. Could it be that it did not have the convergence thing done to it. I didnt remember the picture being as bad the first time i saw it.

    Should I get them to link the tv to a dvd player. Is this the best way to test the screen as it should be immaculate like other tvs would.
     
  9. andyw

    andyw
    Guest

    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Ratings:
    +0
    You normally find all RP tv's look crap in highstreet stores due to incorrect lighting and poor setting up




    andyw
     
  10. F1F3R

    F1F3R
    Standard Member

    Joined:
    Dec 11, 2002
    Messages:
    68
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    fife scotland
    Ratings:
    +0
    the convergance is simple too set on the sony.
    just push a button it does it for you .
    however you need an aerial before this can be done .

    i dont have an aerial yet ( as i only used cable tv ) so i will buy an inside aerial today and when connected to tv , i will simply push the convergance button.

    the picture quality will hopefully improve after this .(tv viewing )
    the picture is excellent when watching dvds .

    i am also buying new monster scart to scart lead from digi cable box to tv to try improve the picture . ( not that its really bad , but i think should be alot better . as dvds is awesome to watch on the tv.)
     
  11. shaunthedude

    shaunthedude
    Guest

    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Ratings:
    +0
    f1f3r

    let us know if the aerial works

    shaun
     
  12. F1F3R

    F1F3R
    Standard Member

    Joined:
    Dec 11, 2002
    Messages:
    68
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    fife scotland
    Ratings:
    +0
    hi
    got the aerial connected , and pushed the convergance button .
    so thats set .

    however i discovered that it can be done without the aerial.
    i was on the dvd screen av2 i think and tried pushing the button and the convergance cross came up on screen .

    DVD's are great to watch . great picture etc .

    BUT watching tv is disappointing.
    i have cable telewest digital . and its annoying watching tv ..
    i dont know how other users find tv viewing ??
     
  13. rdt123

    rdt123
    Active Member

    Joined:
    Dec 14, 2002
    Messages:
    1,415
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    51
    Location:
    Busting out a restaraunt in Queens, NY
    Ratings:
    +33
    hi,

    i have this tv and the picture is superb with all inputs.

    Incidently i have monster 2 scart cables, i think the 3 is juist too expensive. The picture from the dvd through this cable is better.

    Do any of you notice the screen looking green for a second at start up?
     
  14. F1F3R

    F1F3R
    Standard Member

    Joined:
    Dec 11, 2002
    Messages:
    68
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    fife scotland
    Ratings:
    +0
    hi rdt 123
    no green on my tv.


    i'll get monster cables today .

    but my problem is just tv viewing . its terrible .
    does any1 else have telewest cable tv (digital)and how is your picture ?

    it has to be my scart cable (cheap)
    or tv reception from cable tv box .
    as watching a dvd is awesome .
     
  15. shaunthedude

    shaunthedude
    Guest

    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Ratings:
    +0
    when i switch mine on the picture is light at the top and bottom. only visible on a pure black screen with the light out. This dissapears ater about 10 mins. Maybe the green glow and my light patches are somthing to do with the bulbs warming up????
    I have a crappy tv aerial in mine and the picture is great. I also use crappy scart leads from argos and dvds are FANTASTIC. I tried my mates scart lead which he paid £90 for and I cant see any difference at all. F1, how was the tv picture using the portable aerial????

    cheers
     

Share This Page

Loading...