1. Join Now

    AVForums.com uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Battlefield 2 Memory

Discussion in 'PC Gaming & Rigs' started by Greg Hook, Jul 29, 2005.

  1. Greg Hook

    Greg Hook
    Moderator & Reviewer

    Joined:
    Nov 25, 2001
    Messages:
    22,623
    Products Owned:
    2
    Products Wanted:
    1
    Trophy Points:
    166
    Location:
    In a secret location with Jennifer Lawrence
    Ratings:
    +9,336
    For those of you having problems with Battlefield 2 along the lines of the game stuttering, taking ages for it to 'verify client files', accessing the hard drive during game etc I would strongly recommend you upgrade to 2GB memory if you can.

    Three of us in our clan have done this and it makes a world of improvement. I've gone from it taking about 1min for it to verify client files to between 3 and 20 seconds. The stuttering when the map has initially loaded has completely gone and the game justs runs so much smoother.

    Obviously it doesn't cure all problems, if you are having crashing problems etc but just increasing the memory and doing nothing else has made a world of difference to me.

    1GB should be the very minimum. The server screen takes about 200mb, then just to load the maps it takes about 800mb. So you can see how it uses 1GB memory pretty quickly and then needs to use the hard disc for extra space.

    Greg
     
  2. gooner#14

    gooner#14
    Banned

    Joined:
    Jul 18, 2005
    Messages:
    481
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1
    agreed i was on 512 pc 3200 ddr and after joining a game it would freeze for 20/30 secs then carry on i went to a gig and it now runs perfect!!
     
  3. Mr.D

    Mr.D
    Well-known Member

    Joined:
    Jul 14, 2000
    Messages:
    11,165
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    133
    Ratings:
    +1,202
    I've ordered another gig of PC2700 for mine . Might as well memory is pretty cheap these days.
     
  4. AML

    AML
    Well-known Member

    Joined:
    Jul 22, 2004
    Messages:
    4,989
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    86
    Location:
    Tokyo
    Ratings:
    +228
    Im using 2 gig and it seems to run very smoothly. I wasnt aware until now that the extra memory would make such a difference.

    Considering how big these maps are and that its a fully online game im not surprised.

    One other thing. defraging your RAM might make some difference too. But dont quote me on that!
     
  5. Tejstar

    Tejstar
    Well-known Member

    Joined:
    Dec 4, 2002
    Messages:
    22,797
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Location:
    London
    Ratings:
    +1,080
    I haven't bought the full game but do agree about performance improvements with increased RAM. Comparing the BF2 demo when I had just 512mb of RAM to now (where I have 1.5Gb of RAM) there is a noticeable improvement.
     
  6. Hawklord

    Hawklord
    Well-known Member

    Joined:
    Feb 15, 2003
    Messages:
    3,524
    Products Owned:
    3
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    106
    Location:
    Aldershot, Hampshire
    Ratings:
    +288
    Had a few games last night and looked at my peak commit charge and it was over 1.6GB :eek:

    If your running at low or medium textures you probably will find 1GB will suffice but for those of us who like all the eye candy then you need more to run at high or ultra high settings. ;)
     
  7. Mr THX

    Mr THX
    Active Member

    Joined:
    Nov 26, 2002
    Messages:
    1,309
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    51
    Location:
    Barnsley
    Ratings:
    +32
    Moved up to 2Gb of PC3200 just as we were starting the Server up. Agree fully, it makes loading up hell of a lot quicker.

    Another tweak to try (As well as dropping the textures to medium, which has been mentioned before :smashin: ) is to adjust lighting from high to medium - make very little difference to any eye candy but gains a few extra FPS - worth a try for anyone who is struggling with choppy play.
     
  8. Cyclone

    Cyclone
    Active Member

    Joined:
    May 23, 2005
    Messages:
    404
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    28
    Ratings:
    +44
    I would also agree to having 2 Gig. My hard drive was thrashing away when the map loaded and by the time I got into the game everyone had jumped into all the vehicles and left me stranded :(

    Now with 2 gig no hard drive access at all and game runs real smooth :thumbsup:
     
  9. Greg Hook

    Greg Hook
    Moderator & Reviewer

    Joined:
    Nov 25, 2001
    Messages:
    22,623
    Products Owned:
    2
    Products Wanted:
    1
    Trophy Points:
    166
    Location:
    In a secret location with Jennifer Lawrence
    Ratings:
    +9,336
    It really makes a difference doesn't it!

    When the map has loaded, you have pick of the best vehicles and can be capturing the first base before most of the other team have even spawned.
     
  10. UrbanT

    UrbanT
    Distinguished Member

    Joined:
    Jan 6, 2002
    Messages:
    13,265
    Products Owned:
    1
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Location:
    Aldershot, Hants
    Ratings:
    +3,031
    You lot are a bad, bad influence. I thought 1GB was always enough, now I've gone and ordered another 1GB because of this thread. Will let you know my thoughts when it arrives.

    Broke again :(
     
  11. Cyclone

    Cyclone
    Active Member

    Joined:
    May 23, 2005
    Messages:
    404
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    28
    Ratings:
    +44
    I know some people don't seem to have any prob running the game with 1 gig, so if it plays smooth and you get into the game during the countdown then you should be ok.....

    This has been one expensive game, a new motherboard, PSU, CPU, 2 gig ram and video card so far :eek: Just hope I play it long enough to make it all worth while :)
     
  12. UrbanT

    UrbanT
    Distinguished Member

    Joined:
    Jan 6, 2002
    Messages:
    13,265
    Products Owned:
    1
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Location:
    Aldershot, Hants
    Ratings:
    +3,031
    To be fair, using 1GB doesn't cause me any major problems. When I first join the server, it stutters along for the first 30 seconds or so, but after some moving around it becomes totally smooth. Is this the textures loading?

    As for expense, I bought a new PC off the forums to play the latest games! It was worth it as I've only just got around to playing HL2, which looks stunning. As for memory, I'm sure more and more games will need it so its not a bad investment, and prices seem quite cheap. :)
     
  13. Tejstar

    Tejstar
    Well-known Member

    Joined:
    Dec 4, 2002
    Messages:
    22,797
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    136
    Location:
    London
    Ratings:
    +1,080
    More memory is never a bad thing, especially ifyou're an avid gamer! :smashin:
     
  14. Mr.D

    Mr.D
    Well-known Member

    Joined:
    Jul 14, 2000
    Messages:
    11,165
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    133
    Ratings:
    +1,202
    ati X850XT PE (250quid off the forum)
    Dell 24" LCD monitor (600quid off the forums)
    P4 3.06 (fastest 533FSB my mobo will take...70quid from ebay)
    Zalman waterblock for the graphics card (30quid)
    Another gig of crucial PC2700 ( matches the ram I currently have...100quid)

    BF2 (29.99)
    Server fees (17quid)

    So far I've only managed about 5 hours of actual playtime because of work :mad:
     
  15. UrbanT

    UrbanT
    Distinguished Member

    Joined:
    Jan 6, 2002
    Messages:
    13,265
    Products Owned:
    1
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Location:
    Aldershot, Hants
    Ratings:
    +3,031
    I bet they were a fun 5 hours though :)
     
  16. Hawklord

    Hawklord
    Well-known Member

    Joined:
    Feb 15, 2003
    Messages:
    3,524
    Products Owned:
    3
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    106
    Location:
    Aldershot, Hampshire
    Ratings:
    +288
    Do you guy's actually ever play this game lol. Everytime I look to see if anyone's playing the server is empty :eek:

    Just turned copral at the weekend and unlocked the G3 :D
    It'll be a while before I earn anymore stripes though lol:-

    Next Rank: Sergeant
    Global score: 10,923 / 25,000
    At your current rate, you should earn 14,077 in 44.27 days (or 152:25:31 straight).

    my stats can be found here:-

    http://bf2s.com/player/.:iGi:.Hawklord/

    how are the rest of you doing?
     
  17. Mr.D

    Mr.D
    Well-known Member

    Joined:
    Jul 14, 2000
    Messages:
    11,165
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    133
    Ratings:
    +1,202
    Oh yeah. I'm not that bad considering how little time I've put in . Can't understand why I'm not private first class yet though as I've gone over the 500 point mark and the bar for PFC is full ( has been for a couple of days).

    Don't know if its a glitch at BFHQ or not.

    Got my sidewinder FF2 working for the jets last night in the 30 mins or so Ihad to play about... much better! And I'm thinking of switching to assault rather than spec-ops.
     
  18. Synchronicity

    Synchronicity
    Well-known Member

    Joined:
    Mar 6, 2003
    Messages:
    2,817
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    86
    Ratings:
    +213
    Didnt realise you were in .:IGI:. now Hawk,was on your server last night for a bit,had some decent games.

    Im not far behind you :
    http://bf2s.com/player/mingedribble/

    dont know what gun to unlock next though,the G3 is powerful and accurate obviously but you lose the nade launcher :thumbsdow I think it will be the engineers gun for me ;)
     
  19. Mr.D

    Mr.D
    Well-known Member

    Joined:
    Jul 14, 2000
    Messages:
    11,165
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    133
    Ratings:
    +1,202
  20. Hawklord

    Hawklord
    Well-known Member

    Joined:
    Feb 15, 2003
    Messages:
    3,524
    Products Owned:
    3
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    106
    Location:
    Aldershot, Hampshire
    Ratings:
    +288
    You do lose the nade launcher but you get regular nades instead ;)
    I'm liking the G3 for it's power as it brings people down quick and is very accurate. In certain maps it's better but the nade launcher is a must on maps with lots of buggy's. Very satisfying despatching three people in a buggy as they attempt to run you down :rotfl:

    This game would be even better if it wasn't for the muppets that run in front of your tank and then punish you for the privilige :thumbsdow Hopefully the next patch will sort out a few TK'ing issues that just are not fair :(
     
  21. Hawklord

    Hawklord
    Well-known Member

    Joined:
    Feb 15, 2003
    Messages:
    3,524
    Products Owned:
    3
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    106
    Location:
    Aldershot, Hampshire
    Ratings:
    +288
    It takes a little while for the stats to change over to pfc. It took me three or four games re-logging in to get my copral stripes. I got promoted to copral on three seperate servers :rotfl: I wanted my weapon unlock so was a little inpatient.

    nice accuracy btw ;)
     
  22. Mr.D

    Mr.D
    Well-known Member

    Joined:
    Jul 14, 2000
    Messages:
    11,165
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    133
    Ratings:
    +1,202
    semi-auto....the only way unless you're close enough to lick their eyeballs...
     
  23. Greg Hook

    Greg Hook
    Moderator & Reviewer

    Joined:
    Nov 25, 2001
    Messages:
    22,623
    Products Owned:
    2
    Products Wanted:
    1
    Trophy Points:
    166
    Location:
    In a secret location with Jennifer Lawrence
    Ratings:
    +9,336
    Aaah so your mingedribble. Always wondered who that was on our server with a name like that! I'm also in IGI.

    My next unlock when I eventually reach corporal will be the medic or maybe the G3 or maybe the DAO. As you can tell I have not made my mind up yet!

    My stats here: http://bf2s.com/player/gbh4/
     
  24. Kopite4Ever

    Kopite4Ever
    Member

    Joined:
    Mar 15, 2004
    Messages:
    4,372
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    71
    Location:
    Liverpool: European Capital of Football 2005/2006
    Ratings:
    +76
    didnt know you were mingdribble (nice name by the way very tastfull :D ) i was in a server with you on sunday afternoon (not the AVF one it was empty) didnt realise it was a fellow AVF'r. i dont get to play this game as often as id like really only played a few hours i think.

    back on topic 1gb is fine for me as UrbanT says it does take about 20 secs or so to fully cache the textures then it runs supersmooth on my system at least
     
  25. Mr THX

    Mr THX
    Active Member

    Joined:
    Nov 26, 2002
    Messages:
    1,309
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    51
    Location:
    Barnsley
    Ratings:
    +32
    Par for the course to be honest.................. :mad:
     
  26. Synchronicity

    Synchronicity
    Well-known Member

    Joined:
    Mar 6, 2003
    Messages:
    2,817
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    86
    Ratings:
    +213
    Aye,it is I :D

    I can vouch for the medic gun,good fun taking out snipers with it ;)

    Took me a while to come up with Ill have you know,used to be called Pervert but I fancied something with a bit more sparkle :D Its quite difficult to come up with a name thats original/unique and something people will remember but I think I managed it :clap:
     
  27. Synchronicity

    Synchronicity
    Well-known Member

    Joined:
    Mar 6, 2003
    Messages:
    2,817
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    86
    Ratings:
    +213
    IMO,any of you guys that paid for the server should hardly ever go on any other servers,if yours is empty ,just join and wait,you would be surprised how quick it fills up, it just needs that initial couple of players ;) Use the time to practice your helli flying or something.
     
  28. Munkey Boy

    Munkey Boy
    Distinguished Member

    Joined:
    Nov 23, 2003
    Messages:
    16,927
    Products Owned:
    1
    Products Wanted:
    2
    Trophy Points:
    166
    Location:
    Manchester
    Ratings:
    +4,450
    It's true -it can go from near empty to near full in 5 mins, just needs someone there...
     
  29. Mr.D

    Mr.D
    Well-known Member

    Joined:
    Jul 14, 2000
    Messages:
    11,165
    Products Owned:
    0
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    133
    Ratings:
    +1,202
    Unfortunately ....I'm still at work ...on a Monday.....for ...14hours now and I've probably got another 2 to go ...and it will be the same story tomorrow. I really miss smoking at times like this.
     
  30. UrbanT

    UrbanT
    Distinguished Member

    Joined:
    Jan 6, 2002
    Messages:
    13,265
    Products Owned:
    1
    Products Wanted:
    0
    Trophy Points:
    166
    Location:
    Aldershot, Hants
    Ratings:
    +3,031
    Thats exactly what I do. My stats would be a lot better if I played other servers, but I must have spent a good 3-4 hours hanging around waiting for players. I just spent the time practicing flying :)
     

Share This Page

Loading...