Home Entertainment & Technology Resource

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

5.1 sound with Handbrake

Discussion in 'Apple Mac' started by gerbilly, Mar 10, 2009.

  1. gerbilly

    gerbilly Member

    Joined:
    Mar 20, 2005
    Messages:
    2,169
    Trophy Points:
    51
    Ratings:
    +99
    I have copied a few of my movies to enable me to watch them on Apple TV.
    I have went to the audio settings and I have set them at 5.1, however there is a section called mixdown with the following options

    Mono
    stereo
    dolby surround
    Pro logic II
    6 Channel discrete

    do I have to select one of these to get 5.1 sound?

    Any help would be appreciated before I copy anymore in preparation for moving my i tunes folder.

    I have now up dated the presets to se if that helps.
    Last edited: Mar 10, 2009
  2. Thomss

    Thomss New Member

    Joined:
    Jan 17, 2009
    Messages:
    40
    Trophy Points:
    8
    Ratings:
    +1
    Hi, :hiya:

    what you will need to do it is have the first audio track set to:

    AAC > Dolby Pro Logic 2 > Auto > 160 kbps

    then in the 2nd audio track under "Audio Codec" select the AC3 and that's it.


    Are you using version 0.93? there is a good AppleTV preset in there which very well. I use a slightly different config with 59% Constant Quality and it looks great, with pretty good files sizes. I only wish I hadn’t done 400 of my DVD's with Avg Bitrate of 2500 when I first got in to this lol, I'm half way thru re-doing them all now with 59%


    have fun :D
  3. gerbilly

    gerbilly Member

    Joined:
    Mar 20, 2005
    Messages:
    2,169
    Trophy Points:
    51
    Ratings:
    +99
    Right now I am copying Sideways

    audio choices are

    Track 1
    SOURCE - English (AC3) (5.1 CH)
    AUDIO CODEC - AAC (FAAC) or (AC3 Passthru)
    MIXDOWN - As discussed in first post
    SAMPLERATE - Set at Auto
    BITRATE - Set at 128

    what is the best setting and do I have to enter something for track 2?, is that correct?

    In Video what is the best bitrate to set?
    Last edited: Mar 10, 2009
  4. richard plumb

    richard plumb Active Member

    Joined:
    Jan 27, 2002
    Messages:
    13,150
    Trophy Points:
    133
    Ratings:
    +884
    I just use 'universal' which I think keeps the 5.1 as a second audio track. If you aren't happy with the quality (I am), then bump it up a little higher.

    Many people on handbrake and other forums who have carefully created, manually tweaked profiles have switched to 'universal' since 0.93


    The only thing they tend to tweak is adding 'decomb' if its an animated feature
  5. Thomss

    Thomss New Member

    Joined:
    Jan 17, 2009
    Messages:
    40
    Trophy Points:
    8
    Ratings:
    +1
    I would put the first track as AAC and the second track as AC3.
    Some people have problems if they are in the other order IE AC3 first then AAC.
  6. sammy4499771

    sammy4499771 Member

    Joined:
    Mar 12, 2006
    Messages:
    588
    Trophy Points:
    31
    Ratings:
    +99
    [​IMG]

    Been using these settings for all my apple tv rips and I get 5.1 on every rip.
    • Thanks Thanks x 1
  7. gerbilly

    gerbilly Member

    Joined:
    Mar 20, 2005
    Messages:
    2,169
    Trophy Points:
    51
    Ratings:
    +99
    thanks just going to use that setting now, anyone answer what the bitrate should be on the video settings?
  8. gerbilly

    gerbilly Member

    Joined:
    Mar 20, 2005
    Messages:
    2,169
    Trophy Points:
    51
    Ratings:
    +99
    Worked a treat mate thanks!:smashin:
  9. night_flight

    night_flight Member

    Joined:
    Jun 4, 2009
    Messages:
    13
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    I cant figure this out. I dont get AC3 passthru on second option...HELP I have realised this applies only to macs anything for windows
    Last edited: Oct 30, 2009

Share This Page